Gryczanka z makiem

Czym jest gryczanka? Można powiedzieć, że gryczanka to owsianka przygotowana z kaszy gryczanej niepalonej czyli kasza gryczana gotowana na mleku. To fajna opcja na ciepłe śniadanie dla osób na diecie bezglutenowej czy z cukrzycą ciążową. Kaszę najpierw moczymy w wodzie. Następnie miksujemy na gładko z mlekiem i krótko gotujemy. Gotowe!

Kasza na mleku pozytywnie zaskoczy Was swoim smakiem. Oczywiście jest wyczuwalny posmak kaszy jeśli zjadamy kaszę samą. Ale podana z sosem malinowym czy innym ulubionym dodatkiem smakuje kremowo i pysznie i nie powiedziałabym,  że jem kaszę 🙂 Polecam Wam jako urozmaicenie Waszych śniadań.

Jestem wielką fanką zdrowego odżywiania. I uwielbiam nowe smaki, nowe potrawy. Owsianki jem praktycznie co drugi dzień. Co jakiś czas dla urozmaicenia lubię zjeść jaglankę. A ostatnio bardzo fajne rzeczy robię z kaszą gryczaną i mąką gryczaną. Kasza gryczana niepalona ma dużą zawartość błonnika i białka, jest bezglutenowa i nie zakwasza organizmu. Potrawy z jej udziałem są zdrowe i sycące, dodają energii na cały dzień.

Więcej przepisów na zdrowe śniadania

Gryczanka z makiem

Gryczanka z makiem

Gryczanka to owsianka przygotowana z jasnej kaszy gryczanej. To super opcja dla osób na diecie bezglutenowej.

Gryczanka z makiem

Składniki (1 porcja):

  • 40g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 200ml wody,
  • 250-300ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 1 i 1/2 łyżeczki maku,
  • 2 łyżeczki ksylitolu,
  • DODATKOWO:
  • 1/2 szklanki malin,
  • 2 łyżeczki ksylitolu,
  • odrobina mąki ziemniaczanej,

Przygotowanie:

Kasze gryczaną niepaloną umieszczamy w misce. Zalewamy ją 250ml zimnej wody. Odstawiamy na 4 godziny do namoczenia (a najlepiej na całą noc).

Następnie namoczoną kaszę gryczaną odcedzamy na sicie i przepłukujemy kilka razy. Kaszę gryczaną przekładamy do pojemnika blendera. Dodajemy 250ml mleka i miksujemy blenderem na gładko. Otrzymaną mieszankę przelewamy do rondelka i dodajemy mak oraz ksylitol. Kaszkę z mlekiem wstawiamy na mały ogień i zagotowujemy na średnim ogniu często mieszając. Kaszka początkowo będzie płynna, ale ładnie i szybko zacznie gęstnieć. Jeśli chcemy mieć bardziej płynnę kaszkę to dodajemy pozostałe 50ml mleka w trakcie gotowania. Kaszkę zagotowujemy i gotujemy około 1-2 minuty aż ładnie zgęstnieje (cały czas wówczas mieszamy). Kaszka jest gotowa. Przekładamy ją do miseczki i polewamy sosem malinowym. Smacznego!

SOS MALINOWY: Maliny i ksylitol umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną (około 1/3 łyżeczki) mieszamy z 1 łyżeczką wody. Wlewamy na gotujące się maliny i mieszamy do zgęstnienia.

Gryczanka z makiem

Gryczanka z makiem

Jeśli przygotujesz gryczankę z makiem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź