Zapraszam na pyszny sernik w “Weekendowej Cukierence”. Prosiliście mnie o przepis na sernik z truskawkami i oto jest Bardzo lubimy serniki. Możecie znaleźć ich na blogu całkiem sporo – zobaczcie TUTAJ. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Wystarczy zmiksować ze sobą wszystkie składniki. Pamiętajmy o dwóch ważnych rzeczach. Składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej. Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, aby jej nie napowietrzać. Wówczas sernik urośnie i opadnie po upieczeniu. Nie musimy wcześniej podpiekać spodu – ciasto kruche przygotowujemy i pieczemy razem z masą serową. Dzięki dodaniu mąki ziemniaczanej do truskawek nie puszczają aż tak dużo soku.
SKŁADNIKI :
-
KRUCHE CIASTO:
-
225g mąki,
-
5 łyżek cukru,
-
150g masła,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
1 jajko,
-
MASA SEROWA:
-
500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
-
250g mascarpone,
-
2/3 szklanki cukru,
-
1 budyń śmietankowy (40g),
-
1 cukier waniliowy,
-
1 jajko,
-
TRUSKAWKI:
-
400g truskawek,
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
PRZYGOTOWANIE:
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy jajko. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 części: 40% i 60%, owijamy je folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę.
Spód tortownicy o średnicy 25-26cm wykładamy papierem do pieczenia tzn. zapinamy obręcz, a papier wypuszczamy na zewnątrz. Większą część ciasta (60%) wyjmujemy z lodówki. Wylepiamy nią dno foremki i robimy 2cm rant. Tortownicę możemy wylepić palcami lub ciasto rozwałkować i wyłożyć. Gdyby ciasto bardzo się kleiło to podsypujemy je odrobiną mąki. Tortownicę wkładamy na kilka minut do lodówki do ponownego schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Wówczas dodajemy jajko, mieszamy do połączenia. Masy serowej nie mieszamy zbyt długo, aby jej nie napowietrzać. Wówczas sernik mógłby urosnąć wysoki, a po wyjęciu z piekarnika opaść.
TRUSKAWKI: Opłukane i osuszone truskawki kroimy na mniejsze części. Małe truskawki pozostawiamy w całości. Tuż przed wyłożeniem na ciasto mieszamy je z mąką ziemniaczaną.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Tortownicę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Wykładamy masę serową i wyrównujemy ją. Następnie równomiernie rozkładamy truskawki. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki pozostałą część ciasta (40%).
Ciasto pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem. Możemy je pokroić już po ostygnięciu.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego
wspaniałe ciacho przełamane owocami