Babka budyniowa

Kochani, w "Weekendowej Cukierence" prezentuje Wam dziś przepis na śmietankową babkę budyniową. Będzie idealna na świąteczny stół - do kubka herbaty czy kawy. Robi się ją tak jak ciasto ucierane. Jest dość szybka i prosta do zrobienia. I w tym wpisie pragnę życzyć Wam radosnych, spokojnych świąt wielkanocnych spędzonych w gronie najbliższych.

Babka budyniowa

Babka budyniowa

Więcej przepisów na babki

Babka budyniowa

Babka budyniowa

Pyszna babka ucierana idealna na świąteczny stół.

Babka Budyniowa

Składniki:

  • BABKA:
  • 200g masła,
  • 250g cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 300g mąki pszennej,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (2*40g),
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g),
  • 75g mleka,
  • POLEWA (opcjonalnie):
  • 50g płynnej kremowej śmietanki 30%,
  • 125g białej czekolady

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło, jajka, mleko wyjmujemy z lodówki minimum 2 h wcześniej i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły.

Formę na babkę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Chyba, że używamy formy silikonowej wówczas nie ma potrzeby jej smarowania. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej chwilkę ucieramy (masa maślana może się zwarzyć, ale nie przejmujcie się – wszystko wróci do normy po dodaniu suchych składników). Następnie dodajemy suche składniki oraz mleko i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników i otrzymania gładkiego ciasta. Do formy babkowej wykładamy ciasto, wyrównujemy.

Babkę pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Gdyby babka zaczęła się spiekać to w trakcie pieczenia przykrywamy ją folią.

Po około 30 minutach od wyłączenia piekarnika babkę możemy wyjąć ostrożnie z formy i pozostawić na kratce, aby równomiernie stygła. Gdy całkowicie ostygnie to polewamy ją przygotowaną gęstniejącą polewą z białej czekolady. Smacznego!

POLEWA CZEKOLADOWA: Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietance:

Przygotowanie polewy z białej czekolady

Przygotowanie polewy z białej czekolady

Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.

Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 5-10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.

Babka budyniowa

Babka budyniowa

Babka budyniowa

Babka budyniowa

Jeśli przygotujesz babkę budyniową to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź