Nasączane ciasto pomarańczowe z agrestem

Piękna i słoneczna pogoda dziś za oknem. Zapraszam Was więc dziś do “Weekendowej Cukierenki” na ciasto w słonecznych kolorach. Jest to ciasto ucierane tzn. najpierw ucieramy miękkie masło z cukrem, dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a później owoce.




Ciasto ląduje w piekarniku na 35-40 minut i gotowe. Sekretem tego ciasta jest nasączenie sokiem owocowym – bardzo podobnie robiłam już przy cieście CYTRYNKA. Dzięki temu zabiegowi ciasto jest wilgotne, dłużej zachowuje świeżość i jest orzeźwiające. Podsumowując, to ciasto bardzo szybko się robi, a jeszcze szybciej znika z talerzyka :)

Nasączane ciasto pomarańczowe z agrestem

Nasączane ciasto pomarańczowe z agrestem

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:

  • 225 masła,

  • 200g cukru,

  • 4 jajka,

  • 225g mąki pszennej,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 225g agrestu,

  • Skórka starta z 1 pomarańczy,

  • PONCZ DO NASĄCZANIA:

  • Sok wyciśnięty z 1 średniej pomarańczy,

  • 100g cukru

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Pomarańczę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Formę prostokątną o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem do uzyskania jasnej puszystej masy (około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy dalej (po około 30s na każde jajko). Możemy w tym momencie dodać odrobinę mąki, jeśli obawiamy się, ze masa się zważy. Dodajemy skórkę z pomarańczy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia. Do ciasta dodajemy ¾ odszypułkowanego agrestu. Mieszamy i ciasto przekładamy do formy. Na wierzch wysypujemy pozostałe owoce.

Ciasto pieczemy około 35-40 minut tzn. do suchego patyczka. Ponieważ ciasto zawiera dużą ilość cukru to może zacząć się spiekać. Wówczas przykrywamy je folią.

PONCZ: Gdy ciasto się piecze przygotowujemy poncz: mieszamy ze sobą cukier i sok pomarańczowy. Cukier powinien się wówczas troszkę rozpuścić, ale na pewno nie rozpuści się do końca.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Pozwalamy mu odpocząć przez 2-3 minuty. Następnie gęsto dziurkujemy je za pomocą wykałaczki. Ciasto polewamy przygotowanym ponczem za pomocą łyżki. Powinniśmy polać je równomiernie po całej powierzchni. Polewamy łyżka po łyżce. Czekamy

Ciasto studzimy.

Przechowujemy owinięte w papier i/lub folię.

Życzę smacznego :)

Nasączane ciasto pomarańczowe z agrestem

Nasączane ciasto pomarańczowe z agrestem

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij