Zapiekanka norweska – fiskegrateng

Ekspresowa do przygotowania zapiekanka rybna wywodząca się z Norwegii – fiskegrateng - to 5 przepis w Maratonie Makaronowym. Najczęściej do jej przygotowania wykorzystuję się dorsza, ale można go zastąpić dowolnym rodzajem ryby. Jest ekonomiczna do przygotowania, większość składników na pewno mamy w domu. Przygotowuję się ją szybko i bezproblemowo.

Jeśli macie ochotę na inną zapiekankę rybną zajrzyjcie po przepis na łososia pieczonego w cieście francuskim.

Zapiekanka norweska

Zapiekanka norweska

SKŁADNIKI (3-4 porcje):

  • 160g drobnego makaronu np. macaroni,
  • 30g masła,
  • 30g mąki,
  • 500ml mleka,
  • 100g kremowego serka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 puszka tuńczyka,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • 8-10 filecików anchois,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Tuńczyka odsączamy na sicie i ewentualnie rozdrabniamy. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę.




W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i chwilkę smażymy razem. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając. Sos gotujmy do momentu zgęstnienia. Mieszamy, aby nie powstały grudki. Sos zdejmujemy z ognia, dodajemy serek kremowy i mieszamy do połączenia. Wówczas dodajemy cebulę i tuńczyka, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Danie łączymy z ugotowanym makaronem, dokładnie mieszamy i przekładamy je do formy żaroodpornej wysmarowanej cienką warstwą masła.

Wierzch zapiekanki wyrównujemy i posypujemy równomiernie bułką tartą. Na wierzchu układamy fieciki anchois w kształt krzyża z norweskiej flag. Zapiekankę pieczemy 30 miut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Zapiekankę podawaj z sałatą lub surówkami.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Do dania możesz dodać kminek, około ½ łyżeczki, dodajemy go wówczas razem z masłem.

Zapiekanka norweska

Zapiekanka norweska

Zapiekanka norweska

Zapiekanka norweska

2 komentarzy

  1. Rybna zapiekanka ? Ciekawe jak smakuje 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Polecam jej przygotowanie, jest lekka, kremowa i sycąca 😀

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij