To obiad w amerykańskim stylu. Wystarczy do dania przygotować lekką surówkę i mamy obiad dla 3-4 osób. Dzięki moczeniu w maślance kurczak jest mięciutki i soczysty, a placki z kukurydzy są puszyste, wychodzi ich naprawdę sporo. Do dania można dodatkowo podać sos czosnkowy.
SKŁADNIKI :
-
KURCZAK:
-
500g piersi z kurczaka,
-
2 ząbki czosnku,
-
1 szklanka maślanki,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
4 łyżki mąki pszennej,
-
½ łyżeczki cayenne,
-
PLACUSZKI:
-
100g mąki pszennej,
-
50g mąki kukurydzianej,
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
-
Część maślanki z moczenia kurczaka,
-
2 jajka,
-
2-3 cebule dymki,
-
1 puszka kukurydzy,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Olej do smażenia,
-
Sos BBQ do podania
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w małe kotleciki. Oprószamy je solą i pieprzem. Mięso wkładamy do miski i zalewamy maślanką tak, aby zakryła całe mięso. Odstawiamy na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie rozgrzewamy olej, a mąkę mieszamy z cayenne i szczyptą soli, pieprzu. Kurczaka wyjmujemy z maślanki i panierujemy w mącę, smażymy na rumiano w rozgrzanym oleju. Mięso osączamy na papierowym ręczniku.
Przygotowujemy placuszki. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajka i część maślanki tak, aby uzyskać gęste ciasto (około połowę maślanki). Ciasto powinno być o gęstości gęstej śmietany. Wówczas dodajemy posiekane drobno dymki i odsączoną kukurydzę, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta, smażymy pulchne placuszki.
Ciepłe placuszki podajemy z ciepłym kurczakiem i sosem BBQ.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Przepis na domowy sos BBQ znajdziecie pod tym linkiem.
pychotka
fajny pomysł z podaniem kurczaka z plackami 🙂
Całość świetna!