Sos barbecue (sos BBQ)

To najpopularniejszy sos do dań z grilla, a najbardziej lubiany jest przez Amerykanów. Sos barbecue charakteryzuję się połączeniem smaku: słodkiego, słonego i kwaśnego. Możemy go spotkać na sklepowych półkach, ale domowa wersja jest o wiele lepsza tym bardziej, że jego przygotowanie nie jest trudne.

Stanowi świetny dodatek do dań z grilla, pieczonych mięs, a także zapiekanek. Możemy przygotować z jego dodatkiem również żeberka, udka czy klopsiki. Sosu z podanych proporcji wychodzi sporo, ale można go mrozić. Zachęcam do jego przygotowywania, jest przepyszny 🙂

Sos barbecue (sos BBQ)

Sos barbecue (sos BBQ)

SKŁADNIKI :

  • 1 cebula,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 2 łyżki oleju,

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku,

  • 2 szklanki bulionu z kurczaka,

  • 0,5 szklanki whisky,

  • 1,5 szklanki ketchupu pikantnego,

  • 150ml octu jabłkowego,

  • 200ml miodu,

  • 2 łyżki musztardy,

  • 2 łyżki sosu worcester,

  • 1 łyżeczka soli,

  • ½ łyżeczki pieprzu,

  • ¼ łyżeczki chili

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy wędzoną paprykę, mieszamy i chwilkę razem smażymy. Wówczas wlewamy whisky i ocet jabłkowy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty razem. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy co jakiś czas mieszając około 45 minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Podajemy do dań z grilla.

Smacznego 🙂

Sos barbecue (sos BBQ)

Sos barbecue (sos BBQ)

Uwaga:

  1. Jeśli pozostaną grudki cebuli to sos możemy zblenderować.

  2. Sos możemy przechowywać w lodówce do 7 dni.

  3. Sos możemy mrozić.



1 Komentarz

  1. bardzo lubię ten sos, do mięs smakuje wybornie 🙂

Zostaw odpowiedź