Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami

Przygotowanie domowej chińszczyzny zajmuje kilkanaście minut. A jeśli bardzo lubicie dania z chińską nutą, to na pewno skusicie się na ryż smażony z łososiem i warzywami oraz jajecznym omletem. Danie to jest bardzo sycące, świetnie się odgrzewa, to idealny pomysł na szybki obiad, także do pracy.

 

Składniki:

 

  • 200g  ryżu,
  • 1 łyżeczka  kurkumy,
  • 300g łososia  (filet),
  • 200g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej,
  • 200g brokuła mrożonego lub świeżego,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • szczypta cukru brązowego (może być też biały),
  • 1/2 łyżeczki imbiru  sproszkowanego,
  • szczypta chili,

Przygotowanie:

Ryż gotujemy z kurkumą krócej o 2-3 minuty niż podano na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go. W tym czasie smażymy omlet. Do miski wbijamy jajka, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i dokładnie roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, na gorący olej wlewamy jajka. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem aż jajka się zetną a omlet się zarumieni. Wówczas obracamy go na druga stronę i smażymy do zarumienienia.




Po usmażeniu omlet studzimy i kroimy w cienkie paski. Łososia zalewamy zimną wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy go z wody, studzimy i rwiemy rękoma na małe kawałki. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Z 4 łyżek sosu sojowego, oleju sezamowego, czosnku przeciśniętego przez praskę, cukru, chili i imbiru tworzymy sos. W głębokiej patelni bądź woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i marchewkę i smażymy około 5-10 minut. Wówczas dodajemy brokuła podzielonego na różyczki i fasolkę szparagową. Smażymy razem aż warzywa będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Wówczas dodajemy ryż, dokładnie mieszamy i wlewamy sos. Ponownie mieszamy i dodajemy pokrojony omlet. Chwilkę razem smażymy i od razu podajemy. Danie można posypać sezamem. Życzę smacznego 🙂 

Uwaga:
1) Do dania możemy użyć dowolnych warzyw np. zielonego groszku, papryki, rzodkiewki itp.
2) Jeśli używamy warzyw mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej.

 

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij