Risotto ze szparagami i kurczakiem

To pomysł na wiosenny obiad w stylu włoskim. Obok szparagów mamy tutaj kurczaka. Danie jest bardzo sycące i przygotowane w jednym garnku.

Risotto ze szparagami i kurczakiem

Risotto ze szparagami i kurczakiem

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 pęczek szparagów (500g),
  • 500g piersi z kurczaka,
  • 200g ryżu arborio,
  • ½ szklanki białego wina,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Około 3 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka parmezanu + do serwowania,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka i ostra papryka,
  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki. Wystarczy poruszać szparagami, a same złamią się w odpowiednim miejscu. Szparagi kroimy w ukośne plastry, a główki pozostawiamy w całości. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kurczaka kroimy w małą kostkę.

Na osobnej patelni obsmażamy kawałki kurczaka na rumiano.

W garnku lub na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek.

Następnie wsypujemy ryż. Smażymy go często mieszając przez 1-2 minuty aż zrobi się szklisty. Możemy ewentualnie dodać odrobinę masła. Całość zalewamy winem i zagotowujemy. Czekamy aż wino odparuję.

Dodajemy podsmażonego kurczaka, mieszamy. Następnie dodajemy pół szklanki bulionu, mieszamy i gotujemy bez przykrycia do momentu aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy znów pół szklanki bulionu, mieszamy i gotujemy do momentu aż ryż wchłonie płyn. Następnie stopniowo wlewamy porcjami bulion i postępujemy tak samo tzn. czekamy aż ryż wchłonie poprzednią porcję płynu wówczas dolewamy kolejną porcję. Danie co chwilę mieszamy. Nie musimy wykorzystać całego bulionu.

Risotto gotujemy około 15-20 minut – do miękkości ryżu. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy szparagi. Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

Danie zdejmujemy z ognia i dodajemy 1 łyżkę masła, 1 łyżkę parmezanu i koperek. Mieszamy aż masło i parmezan się rozpuszczą. Zostawiamy danie na 2 minuty pod przykryciem.

Każdą porcję posypujemy na talerzu startym parmezanem i świeżym koperkiem.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Jeśli nie chcemy używać wina to możemy je pominąć. Wówczas ryż od razu zalewamy bulionem.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź