Risotto ze szparagami i kurczakiem

To pomysł na wiosenny obiad w stylu włoskim. Obok szparagów mamy tutaj kurczaka. Danie jest bardzo sycące i przygotowane w jednym garnku.

Risotto ze szparagami i kurczakiem

Risotto ze szparagami i kurczakiem

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 pęczek szparagów (500g),
  • 500g piersi z kurczaka,
  • 200g ryżu arborio,
  • ½ szklanki białego wina,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Około 3 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka parmezanu + do serwowania,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka i ostra papryka,
  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki. Wystarczy poruszać szparagami, a same złamią się w odpowiednim miejscu. Szparagi kroimy w ukośne plastry, a główki pozostawiamy w całości. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kurczaka kroimy w małą kostkę.

Na osobnej patelni obsmażamy kawałki kurczaka na rumiano.

W garnku lub na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek.

Następnie wsypujemy ryż. Smażymy go często mieszając przez 1-2 minuty aż zrobi się szklisty. Możemy ewentualnie dodać odrobinę masła. Całość zalewamy winem i zagotowujemy. Czekamy aż wino odparuję.

Dodajemy podsmażonego kurczaka, mieszamy. Następnie dodajemy pół szklanki bulionu, mieszamy i gotujemy bez przykrycia do momentu aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy znów pół szklanki bulionu, mieszamy i gotujemy do momentu aż ryż wchłonie płyn. Następnie stopniowo wlewamy porcjami bulion i postępujemy tak samo tzn. czekamy aż ryż wchłonie poprzednią porcję płynu wówczas dolewamy kolejną porcję. Danie co chwilę mieszamy. Nie musimy wykorzystać całego bulionu.

Risotto gotujemy około 15-20 minut – do miękkości ryżu. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy szparagi. Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

Danie zdejmujemy z ognia i dodajemy 1 łyżkę masła, 1 łyżkę parmezanu i koperek. Mieszamy aż masło i parmezan się rozpuszczą. Zostawiamy danie na 2 minuty pod przykryciem.

Każdą porcję posypujemy na talerzu startym parmezanem i świeżym koperkiem.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Jeśli nie chcemy używać wina to możemy je pominąć. Wówczas ryż od razu zalewamy bulionem.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij