To pyszne danie obfituje w moc warzyw. Oprócz młodej kapusty mamy tutaj pomidory, paprykę i cukinię. Danie jest bardzo proste do przygotowania - wszystko robimy w jednym garnku. Zaczynamy od poszatkowania młodej kapusty i pokrojenia warzyw. Następnie wszystko razem dusimy do miękkości. Mięsny akcent mamy tutaj w postaci boczku i kiełbasy. Danie możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej – wystarczy wówczas pominąć kiełbasę i boczek, a nawet wegańskiej – masło zastępujemy np. olejem kokosowym.
SKŁADNIKI :
-
1 główka młodej kapusty,
-
1,5 szklanki wody,
-
1 papryka,
-
1 cukinia,
-
2 pomidory,
-
1 cebula,
-
150g cienkiej kiełbasy,
-
100g boczku,
-
2 liście laurowe,
-
3 ziela angielskie,
-
1-2 łyżeczki słodkiej papryki,
-
½ łyżeczki ostrej papryki,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
2 łyżki masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Opłukaną i osuszoną młodą kapustę drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Umytą cukinię kroimy w kostkę podobną wielkością do kostki papryki. Pomidory sparzamy i obieramy je ze skórki. Następnie kroimy je w ósemki. Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę i boczek obsmażamy na osobnej patelni.
W większym garnku rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i szklimy cebulę. Dodajemy poszatkowaną młodą kapustę i smażymy razem jeszcze 2 minuty. Zalewamy wodą. Dodajemy ziela angielskie i liście laurowe oraz szczyptę soli. Kapustę zagotowujemy. Gotujemy razem 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy kiełbasę, paprykę, cukinię i pomidory. Gotujemy jeszcze około 15-20 minut – do miękkości warzyw. Pod koniec kapustę doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.
Życzę smacznego 🙂
Może spodobają Ci się także:
BIGOSIK Z MŁODEJ KAPUSTY Z BOCZKIEM
MŁODA KAPUSTA Z KURCZAKIEM
PENNE Z MŁODĄ KAPUSTĄ
Jej! Ale narobiłaś mi smaka swoją młodą kapustką – jutro to danie pojawi się u mnie na obiad. Dzięki:)
Super, mam nadzieję, że zasmakuje 🙂