Zapraszam na kolejną propozycję z wykorzystaniem młodych warzyw. Tym razem prezentuję przepis na młoda kapustę. To jednogarnkowe danie jest bardzo treściwe, a jednocześnie dietetyczne. Możemy je podać z pieczywem, ziemniakami, a nawet makaronem. Taki obiad przygotujemy w 25 minut.
Moim hitem jeśli chodzi i młodą kapustę jest ta zapiekana z kurczakiem i serem. Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów na młoda kapustę.
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
1 młoda kapusta,
-
1,5 łyżki soku z cytryny,
-
500g piersi z kurczaka,
-
2 łyżeczki cukru,
-
3 szklanki wody,
-
2 łyżeczki słodkiej papryki,
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
1 pęczek koperku,
-
Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Młodą kapustę płuczemy, usuwamy głąb jeśli jest bardzo twardy, a następnie drobno ją kroimy. Kapustę przekładamy do garnka i zalewamy bieżącą wodą tak, aby przykrywała jej wierzch, dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy i kapustę odcedzamy.
Mięso z kurczaka drobno kroimy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy je na patelni.
Kapustę ponownie przekładamy do garnka, zalewamy ją 3 szklankami wody, dodajemy cukier i koncentrat. Od momentu zagotowania gotujemy ją około 10 minut. Po tym czasie dodajemy mięso z kurczaka i słodką paprykę, gotujemy razem jeszcze 5-10 minut (do miękkości kapusty). Dodajemy posiekany drobno koperek, podgrzewamy 2 minuty i zdejmujemy z ognia, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli chcemy otrzymać gęstszą potrawkę to możemy kapustę zagęścić 2 łyżeczkami mąki rozrobionymi w zimnej wodzie.
uwielbiam młodą kapustę <3