Te bułeczki są puszyste i lekkie jak chmurka! A wiecie, że w cieście nie ma masła? Tą lekkość i puszystość uzyskujemy dzięki dobrze dobranym proporcjom i użyciu kremowego serka Philadelphia. Serka kremowego po upieczeniu nie czuć w cieście. Nadaje on bułeczkom jasny kolor środka, a także daje bułeczkom tłuszcz Smakiem może przypominają mi odrobinę chlebek tostowy, ale są jeszcze bardziej puchate.
Bułeczki są neutralne w smaku więc pasują do słodkich i słonych dodatków. Jeśli chcesz je podać samodzielnie, na słodko, to wówczas dodaj do ciasta dwa razy więcej cukru (czyli użyj 40g).
Do podania bułeczek pasuje:
- kremowy serek,
- miód,
- dżem i konfitura,
- nutella,
- masło
- żółty ser,
- jajko sadzone i boczek,
- i wiele więcej...
Więcej przepisów na wypieki drożdżowe
Miękkie i puszyste japońskie bułeczki mleczne
Składniki (9 sztuk):
- 300g mąki pszennej chlebowej,
- 1 łyżka cukru (15-20g),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 150ml letniego mleka,
- 10g świeżych drożdży,
- 1 duże jajko,
- 50g serka kremowego typu philadelphia,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
* Jeśli nie posiadasz mąki pszennej chlebowej to użyj zwykłej mąki pszennej. Bułeczki też się udadzą.
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Mleko podgrzewamy, aby były letnie. Kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy cały cukier i 2-3 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia. Masa powinna być jednolita. Zaczyn odstawiamy na 15 minut, aby podrósł.
* Można użyć zamiennie 5g suszonych drożdży. Wówczas mieszamy je z mąką. Nie ma już potrzeby robienia rozczynu.
W misie miksera umieszczamy podrośnięty rozczyn, sól, serek kremowy, jajko oraz część mąki. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut.
*Zamiast Philadelphii używam często serka kremowego Piątnica do kupienia w pojemniczkach płaskich, podłużnych o wadze 135g.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyrabiamy je przez 10 minut mikserem z hakiem lub ręcznie. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowujemy blaszkę z wyposażenia piekarnika. Wyścielamy je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części (po około 62g każda). Formujemy z nich okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce zachowując odstępy. Następnie przykrywamy je i odstawiamy na około 40 minut do napuszenia czyli ponownego podrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Następnie pieczemy je około 17 minut, do ładnego zarumienia. Smacznego!
Jeśli przygotujesz japońskie bułeczki mleczne to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem
Przepyszne! Zrobione dwie porcje z rana a popołudniu zostały tylko 2 bułki, na pewno powtórzę 🙂
Super 😉
Zrobiłam 2 porcje, myślałam że się zmieszczą 🙈 Mają trochę ciasno 😁 Są przepyszne, w końcu znalazłam swoje bułki na świecie 🤩 Filmik niestety się tutaj nie mieści
Wow piękne wyszły 😍 ślicznie dziękuję!
Są przepyszne! Cud, miód i malinka 😍 Zrobiłam z 2 porcji. Na pewno będę robić te bułeczki ❤️
Bardzo mi miło ♥️
Bułeczki są rzeczywiście pyszne i mięciutkie 🙂
O tak, są pyszne ♥️