Zimno za oknem więc coraz chętniej włączam piekarnik i dogadzamy sobie drożdżowymi wypiekami. Dziś częstuję Was puchatymi bułeczkami drożdżowymi zwiniętymi w roladki - ślimaczki. Roladki twarogowe, ale twaróg nie jest nadzieniem, ale składową ciasta. Dodajemy go razem z innymi składnikami do ciasta drożdżowego. Takie bułeczki można nadziać dowolnie. U mnie nadzieniem jest nutella i krem specoullous. Bułeczki robi się dość szybko. Z ciastem bardzo przyjemnie się pracuje. Długo zachowują świeżość. Nie są za słodkie. Można nawet pokusić się o polanie ich lukrem.
![Bułeczki twarogowe](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2021/10/Bułeczki-twarogowe-1-scaled.jpg)
Bułeczki twarogowe
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- CIASTO:
- 200ml mleka,
- 200g twarogu półtłustego,
- ½ szklanki cukru (100g),
- 1 jajko,
- 100g masła,
- 7g suchych drożdży,
- 500g mąki pszennej,
- DODATKOWO:
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek,
- Nadzienie: np. nutella, gęsty dżem, marmolada, prażone jabłka, świeże owoce (jagody, maliny)
PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka wsypujemy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy. Mleko odstawiamy na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie twaróg rozgniatamy widelcem, a jajko przekładamy do misy i ucieramy z pozostałym cukrem.
Do jajka dodajemy rozczyn i twaróg, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, a następnie roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Do tego celu najlepiej użyć miksera z hakiem. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1-1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
![Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2021/10/Każdą-z-części-ciasta-rozwałkowujemy-na-prostokąt-679x1024.jpg)
Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 12 części (po około 95g każda). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt.
![Na środku rozsmarowujemy nadzienie zostawiając marginesy](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2021/10/Na-środku-rozsmarowujemy-nadzienie-zostawiając-marginesy-679x1024.jpg)
Na środku rozsmarowujemy nadzienie zostawiając marginesy
Na środku rozsmarowujemy nadzienie zostawiając marginesy.
![Zakładamy dłuższe boki prostokąta do środka](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2021/10/Zakładamy-dłuższe-boki-prostokąta-do-środka-679x1024.jpg)
Zakładamy dłuższe boki prostokąta do środka
Zakładamy dłuższe boki prostokąta do środka. Następnie zaczynamy zwijać roladkę. Staramy się nie zwijać zbyt ciasno, ale raczej luźno.
![Następnie zwijamy roladkę](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2021/10/Następnie-zwijamy-roladkę-scaled.jpg)
Następnie zwijamy roladkę
![Gotowa roladka](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2021/10/Gotowa-roladka-679x1024.jpg)
Gotowa roladka
Gotowe roladki układamy na blaszce łączeniem do dołu. Zachowujemy pewne odległości, bo bułeczki urosną podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 15-20 minut do ponownego podrośnięcia.
![Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 15-20 minut do ponownego podrośnięcia](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2021/10/Blaszkę-przykrywamy-i-pozostawiamy-bułeczki-na-15-20-minut-do-ponownego-podrośnięcia-scaled.jpg)
Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 15-20 minut do ponownego podrośnięcia
Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Bułeczki pieczemy około 15 minut, do zarumienienia.
Życzę smacznego!
![Bułeczki twarogowe](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2021/10/Bułeczki-twarogowe-scaled.jpg)
Bułeczki twarogowe
Przepis mega prosty i szybki. Zrobiłam je z powidłami śliwkowymi i masłem orzechowym. Na pewno powtórzę z kombinacją nadzienia. Ten przepis trafia na l listę moich ulubionych.
Są przepyszne, z pewnością zrobię jeszcze raz. Polecam
Cieszę się, że smakują ♥️