Deser tajski z sosem wiśniowym

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dziś na pyszny deser w stylu tajskim. Jego głównym składnikiem jest ryż jaśminowy i mleczko kokosowe. Całość wychodzi bardzo słodka i pięknie pachnie kokosem. Aby złagodzić słodycz ryżu podałam go z sosem wiśniowym. Tradycyjnie deser ten podaje się z mango.

Składniki:

  • 200g ryżu jaśminowego,
  • 2 szklanki wody,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 300ml mleczka kokosowego,
  • 1/3 łyżeczki soli
  • SOS WIŚNIOWY:
  • 300g wydrylowanych wiśni,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,


Przygotowanie:

Ryż jaśminowy wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, ryż powinien wchłonąć całą wodą. Pod koniec gotowania należy go często mieszać.
Pod koniec gotowania ryżu do drugiego garnka wlewamy mleczko kokosowe, wsypujemy sól i cukier.

Gotujemy je razem około 3 minut, mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Gorące mleczko wlewamy do ryżu, mieszamy. Garnek przykrywamy, owijamy w koc lub kołdrę i pozostawiamy na 30-40 minut, aby ryż całkowicie wchłonął mleczko.

W tym czasie przygotowujemy sos wiśniowy. Do garnuszka wsypujemy wiśnie, zasypujemy cukrem, gotujemy około 5-10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wody i wlewamy do wiśni. Szybko mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Zdejmujemy z ognia.
Gotowy ryż polewamy sosem wiśniowym, dekorujemy listkami mięty. Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Deser możemy podać zarówno na ciepło, jak i na zimn. tzn. ciepły ryż z ciepłym sosem lub zimny ryż z ciepłym sosem i na odwrót.




1 Komentarz

  1. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Irena A.-C. 🙂

    10904210_744941135601585_1260778871_n

Zostaw odpowiedź