Te bułeczki przygotowuję z różnymi nadzieniami. Robiłam już o smaku pizzy i leczo. Tym razem wybór padł na farsz meksykański. Wyszły przepyszne, a podałam je z sosem ranczerskim. Uwielbiam pracować z tym ciastem drożdżowym. Jest mięciutkie i bardzo elastyczne. Nadzienie możemy przygotować wcześniej i wymieszać z serem tuż przed nadziewaniem bułeczek. Bułeczki smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
SKŁADNIKI (15 sztuk):
- CIASTO:
- 14g suszonych drożdży,
- 5 i ½ szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 2 małe jajka,
- 1 i ½ szklanki letniej wody,
- ½ szklanki oleju,
- NADZIENIE MEKSYKAŃSKIE:
- 300g mięsa mielonego,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ papryki,
- ½ puszki kukurydzy,
- ½ puszki czerwonej fasoli,
- ½ puszki krojonych pomidorów (200g),
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- ¼ łyżeczki kminu,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- Szczypta ostrej papryki,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
- 100g żółtego sera,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
- Oregano,
- 30g żółtego sera,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże i sól, mieszamy. Dodajemy jajko i olej oraz stopniowo wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszając zagniatamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę i wyrabiamy przez 2 minuty. Ciasto dzielimy na 15 części (po około 83g każda). Z każdej porcji ciasta formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na cienki placek. Na placek wykładamy porcję farszu i zlepiamy go. Formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do dołu. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, bo urosną podczas pieczenia. Bułeczki zostawiamy na 10-15 minut do napuszenia.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy je startym serem i szczyptą oregano. Bułeczki pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.
NADZIENIE MEKSYKAŃSKIE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Czosnek obieramy.
Na dużej patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy razem całość przez kilka minut aż mięso się zarumieni. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy przyprawy i dusimy razem około 20 minut. Po 10 minutach dodajemy posiekaną paprykę.
Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę z puszki oraz koncentrat. Mieszamy i dusimy jeszcze razem 5-10 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku. Gdyby woda z sosu za szybko odparowała można podlać dodatkowo odrobiną wody. Powinniśmy otrzymać gęsty mięsny sos. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku.
Nadzienie studzimy i mieszamy ze startym serem.
Życzę smacznego 🙂
Rewelacja!!! Już drugi raz upiekłam bułeczki meksykańskie. Teraz na wycieczkę i na pewno będą wszystkim smakować,są przepyszne.Polecam
Pani Ireno bardzo się cieszę, że smakują 🙂 Wyglądają pysznie!
Polecem serdecznie!! Pierwszy raz zrobiłam i wyszły przepyszne.
Dziękuję za przepis!
Bardzo się cieszę, że smakowały ?