Kuchnia węgierska należy do moich ulubionych. Uwielbiam tę kuchnię za jej pomidorowo-paprykowe smaki. A któż z nas nie zna i nie lubi leczo? Zamknęłam ten znany i lubiany smak w drożdżowej bułeczce. Bułeczki świetnie smakują na ciepło i na zimno, zatem możemy je zabrać do szkoły, pracy, na piknik lub zjeść na obiad czy kolację.
SKŁADNIKI:
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2-2,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże i sól, mieszamy. Dodajemy jajko i olej oraz stopniowo wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszając zagniatamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę i wyrabiamy przez 2 minuty. Ciasto dzielimy na 10 części (po około 87g każda). Z każdej porcji ciasta formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na cienki placek.
Na placek wykładamy porcję farszu i zlepiamy placka ponownie formując kulę. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do dołu. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, bo urosną podczas pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy je szczyptą słodkiej papryki. Bułeczki pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.
NADZIENIE: Kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę wielkości kostek kiełbasy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz kiełbasę. Smażymy razem kilka minut aż kiełbasa się zarumieni, a cebula zeszkli. Wówczas dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, podlewamy odrobiną wody i mieszamy. Dodajemy paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i dusimy pod przykryciem 3-5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Papryka powinna troszkę zmięknąć, ale nadal pozostać jędrna. Tak przygotowane nadzienie studzimy.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Bułeczki przed pieczeniem możemy dodatkowo posypać odrobiną startego żółtego sera.
2) Zamiast 1 papryki można dodać 1 małą cukinię.
3) Do nadzienia możemy dodać również 100g boczku. Należy go przysmażyć razem z kiełbasą.