Dyniowe whoopie pies

Wczoraj w "Weekendowej Cukierence" prezentowałam Wam przepis na słynne amerykańskie ciasteczka whoopie pies. Dziś natomiast zobaczcie jak przygotować te ciastka w wersji jesiennej czyli z dyni. Przygotowanie jest bardzo podobne, bo zaczynamy od ucierania masła z cukrem. Mamy tutaj kilka przypraw korzennych i puree z dyni oraz brak kakao. Ciasteczka są puszyste i mięciutkie, przełożone najlepszym kremem serowym! Nie można im się oprzeć. Im dłużej lezą w lodówce tym są lepsze. Przed podaniem najlepiej ocieplić je do temperatury pokojowej.

SKŁADNIKI (35 sztuk złożonych już ciasteczek):

  • CIASTKA:
  • 115g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka puree z dyni,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • KREM:
  • 170g sera Philadelphia (lub innego kremowego),
  • 125g masła,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • Kilka kropel aromatu pomarańczowego,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTKA: Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i solą.

W misce umieszczamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez 5 minut na jasną i puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku i ucieramy chwilkę po każdym dodaniu. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt waniliowy i miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko do połączenia składników.

Odrywamy po kawałku ciasta i wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczkę. Kuleczki układamy na papierze do pieczenia w pewnych ostępach od siebie. Staramy się, aby kulki były tej samej wielkości. Powinniśmy ich uzyskać około 70 sztuk.

Możemy także ciasto przełożyć do szprycy czy rękawa i wyciskać ciastka na blaszkę tak jak się wyciska makaroniki.

Ciasteczka pieczemy około 10-13 minut tzn. do momentu aż będą upieczone, sprężyste w dotyku. Ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej (około 5-7 minut). Dodajemy stopniowo serek i cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy aromat pomarańczowy. Krem możemy schłodzić przez 30-60 minut w lodówce, ale nie jest to konieczne.

Krem umieszczamy w szprycy lub rękawie cukierniczym z okrągłą końcówką. Wyciskamy krem na jedną połówkę ciastka i przykrywamy drugą połówką.

Ciasteczka przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego!

Dyniowe whoopie pies

Dyniowe whoopie pies

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij