Muffinki dyniowe z kremem nutellowym i powidłami

Nowy tydzień rozpoczynamy na słodko - zapraszam na pyszne dyniowe muffinki. Dynię łączyłam już zarówno z nutellą, jak i z powidłami śliwkowymi. Tym razem skusiłam się na oba składniki jednocześnie. Krem czekoladowo-orzechowy współgra wspaniale z powidłami i dyniowym ciastem. Muffinki wyszły mi naprawdę pyszne i tak pięknie się prezentowały.

Muffinki dyniowe z kremem nutellowym i powidłami

Muffinki dyniowe z kremem nutellowym i powidłami

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • MUFFINKI:
  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 i ½ łyżeczki sody,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 jajko,
  • ½ szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • ¾ szklanki puree z dyni,
  • KREM NUTTELLOWY:
  • 85g miękkiego masła,
  • 120g nutelli,
  • 1 i ½ łyżki cukru pudru,
  • 1 spora łyżka serka mascarpone (około 40g),
  • DODATKOWO:
  • 12 łyżeczek powideł śliwkowych,

PRZYGOTOWANIE:

MUFFINKI: Do jednej miski wbijamy jajko i rozkłócamy je widelcem. Następnie wlewamy mleko, olej i dodajemy puree z dyni. Całość dokładnie mieszamy.

Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie mieszamy.

Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy do połączenia się (nie dłużej) i masę rozkładamy do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Muffinki pieczemy w 180 stopniach około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.

KREM NUTELLOWY: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem (około 5 minut). Powinna powstać jasna i puszysta masa maślana. Następnie dodajemy nutellę i miksujemy. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Krem jest gotowy.

Gotowy krem przekładamy do szprycy lub rękawa i dekorujemy nim wierzch babeczek.

Na każdą z babeczek nakładamy 1 łyżeczkę powideł śliwkowych.

Muffinki przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego 😉

Muffinki dyniowe z kremem nutellowym i powidłami

Muffinki dyniowe z kremem nutellowym i powidłami

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij