Drożdżówki z serem zna każdy. Ale co powiecie na dyniowe drożdżówki z nadzieniem serowym, posmarowane dżemem pomarańczowym? Są przepyszne, puszyste, mięciutkie, wprost idealne. Pewnie się zastanawiacie czy ser i dynia to dobre połączenie. Łączyłam już te składniki nie raz np. w TYCH pierogach. Drożdżówki dyniowe przygotowujemy tak jak zwykłe drożdżówki tyle tylko, że do ciasta dodajemy dyniowe puree. Zobaczcie jaki mają dzięki temu żółciutki kolor. Po upieczeniu drożdżówki smarujemy dżemem pomarańczowym. Zyskują wówczas bardzo na smaku. Aż mi ślinka cieknie jak myślę o tych bułeczkach 😉
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- CIASTO:
- 500g mąki pszennej,
- 50g świeżych drożdży,
- ½ szklanki cukru (100g),
- 2/3 szklanki mleka,
- 125g masła,
- ½ szklanki puree z dyni,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- NADZIENIE SEROWE:
- 330g twarogu,
- 1 żółtko,
- 4 łyżki cukru,
- Odrobina aromatu waniliowego,
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
- Dżem pomarańczowy
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE SEROWE: Pomarańczę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę. W misce umieszczamy twaróg. Dodajemy cukier i twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajka ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło oraz puree z dyni i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części (po około 100g każda). Formujemy 12 kuleczek i układamy je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Po tym czasie za pomocą szklanki w każdej bułeczki robimy wgłębienie na środku. Dociskamy szklanką prawie do samego dna bułeczki. Środek bułeczek wypełniamy nadzieniem serowym.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim bułeczek tuż przez włożeniem ich do piekarnika. Drożdżówki pieczemy około 20 minut.
Gdy bułeczki ostygną to przygotowujemy polewę. Dżem pomarańczowy (około 150g) umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, Za pomocą pędzelka smarujemy wierzch bułeczek. Bułeczki odstawiamy do ostygnięcia.
Życzę smacznego 🙂