Jeśli zastanawiacie się co jeszcze możecie przygotować z cukinii to wypróbujcie mój przepis na frytki z cukinii. Cukinia ma wszechstronne zastosowanie - na słodko i na wytrawnie. Frytki z cukinii są pyszne i chrupiące. Do ich panierowania wykorzystałam moją ulubioną panierkę parmezanową, w której często przyrządzam kotlety. Podałam je z sosem czosnkowym. Frytki z cukinii sprawdzą się jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu. To nie pierwsze frytki warzywne jakie przygotowałam. Bardzo często piekę bowiem frytki z batatów.
SKŁADNIKI:
- 2 cukinie,
- 1 jajko,
- PARMEZANOWA PANIERKA:
- ½ szklanki bułki tartej,
- ½ szklanki startego na drobnych oczkach tarki parmezanu (lub grana padano),
- 1/3 łyżeczki oregano,
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1/3 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie kroimy na słupki. Składniki panierki mieszamy ze sobą. Jajko roztrzepujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Słupki z cukinii maczamy w jajku, a następnie obtaczamy je w panierce parmezanowej. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut. W trakcie pieczenia przewracamy je 2-3 razy.
Życzę smacznego 🙂