Parmezanowe frytki z cukinii

Jeśli zastanawiacie się co jeszcze możecie przygotować z cukinii to wypróbujcie mój przepis na frytki z cukinii. Cukinia ma wszechstronne zastosowanie - na słodko i na wytrawnie. Frytki z cukinii są pyszne i chrupiące. Do ich panierowania wykorzystałam moją ulubioną panierkę parmezanową, w której często przyrządzam kotlety. Podałam je z sosem czosnkowym. Frytki z cukinii sprawdzą się jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu. To nie pierwsze frytki warzywne jakie przygotowałam. Bardzo często piekę bowiem frytki z batatów.

Parmezanowe frytki z cukinii

Parmezanowe frytki z cukinii

SKŁADNIKI:

  • 2 cukinie,
  • 1 jajko,
  • PARMEZANOWA PANIERKA:
  • ½ szklanki bułki tartej,
  • ½ szklanki startego na drobnych oczkach tarki parmezanu (lub grana padano),
  • 1/3 łyżeczki oregano,
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie kroimy na słupki. Składniki panierki mieszamy ze sobą. Jajko roztrzepujemy.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Parmezanowe frytki z cukinii

Parmezanowe frytki z cukinii

Słupki z cukinii maczamy w jajku, a następnie obtaczamy je w panierce parmezanowej. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut. W trakcie pieczenia przewracamy je 2-3 razy.

Życzę smacznego  🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź