Ostatnio prezentowałam Wam przepis na pieczoną owsiankę z cukinią. Owsianki to moje najczęstsze śniadania. Jem je ostatnio co najmniej 4 razy w tygodniu 🙂 Moją ulubioną jest owsianka z bananem i rodzynkami. A gdy nie mam za dużo czasu to przygotowuję nocną owsiankę z nasionami chia. Pieczona owsianka z jabłkiem i bananem również należy do moich ulubionych. Najczęściej przygotowuję podwójną porcję i następnego dnia ją odgrzewam. Ta owsianka smakuje pysznie też na zimno. Możemy zabrać ją w podróż czy do szkoły/pracy na drugie śniadanie. Słodycz owoców i miodu świetnie współgra z kwaskowatym jogurtem naturalnym. Przygotowanie takiego śniadania to dosłownie chwilka, a gwarantuję, że ta owsianka na pewno Wam zasmakuje !
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 60g płatków owsianych (6 łyżek),
- 1 jabłko (170g),
- 1 duży banan (180g),
- 2 łyżeczki miodu (10g),
- 1 szklanka mleka,
- Szczypta cynamonu,
- DO PODANIA: 100g jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Banana obieramy. Jabłko i banana ścieramy na grubych oczkach tarki.
Płatki owsiane zalewamy wrzącym mlekiem. Przykrywamy je i odstawiamy na 10 minut.
Owoce i miód dodajemy do płatków, mieszamy do połączenia. Owsiankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zapieczoną owsiankę (ciepłą) polewamy jogurtem naturalnym.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jedna porcja owsianki będzie zawierała około 338kcal, w tym:
- węglowodany – 64,3g,
- białko – 10,8g,
- tłuszcz – 6,0g,
- błonnik – 5,3g.
Owsiankę proponuję podać na śniadanie.
2) Danie to idealnie sprawdzi się także przy cukrzycy ciążowej jako drugie śniadanie. Oczywiście pomijamy miód i można do owsianki dodać kilka orzechów lub migdałów.
Najlepsza owsianka pieczona na świecie! Aktualnie mój numer jeden wśród owsianek, zawsze robię z podwójnej porcji. 🙂
Kamila bardzo się cieszę, że smakuje ?
Jakiego użyć miodu ? 🙂
Najlepszy będzie miód naturalny: rzepakowy, lipowy 😉