Pieczona owsianka z cukinią

Uwielbiamy ciasto cukiniowe. Upiekłam więc owsiankę, która w smaku bardzo przypomina moje ulubione ciasto warzywne. Jest świetna na rozpoczęcie dnia!

Pieczona owsianka z cukinią

Pieczona owsianka z cukinią

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • SKŁADNIKI SUCHE:

  • 2 szklanki płatków owsianych,

  • ¼ szklanki brązowego cukru,

  • ½ łyżeczki soli,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,

  • SKŁADNIKI MOKRE:

  • 1 i ¾ szklanki mleka,

  • 1 duże jajko,

  • 3 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego,

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

  • DODATKOWO:

  • 1 szklanka startej na grubych oczkach cukinii (nie odciskamy soku),

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie ścieramy na grubych oczkach tarki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki. W drugiej misce łączymy ze sobą mokre składniki, roztrzepujemy je.

Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy startą cukinie i ponownie mieszamy.

Formę kwadratową 20x20cm lub okrągła o średnicy 22-24 cm smarujemy cienko tłuszczem (albo wykładamy papierem do pieczenia). Wykładamy do niej masę owsiankową. Wyrównujemy jej powierzchnię.

Owsiankę pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni..

Możemy podać ją z orzechami, żurawinami, każdą porcję możemy dodatkowo polać odrobiną mleka.

Życzę smacznego 🙂

Pieczona owsianka z cukinią

Pieczona owsianka z cukinią

Pieczona owsianka z cukinią

Pieczona owsianka z cukinią





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź