Zawsze mam puszkę tuńczyka w spiżarni. W piątki lubię zjeść na śniadanie pastę tuńczykową z serkiem, a na weekendy często robimy sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. A ostatnio rozsmakowałam się w sałatce przygotowanej z drobnego makaronu ryżowego orzo. robię ją wieczorem i zjadam pół porcji na śniadanie. A drugie pół daje mężowi na lunch do pracy.
Sałatka jest szybka i prosta do zrobienia. Potrzebne są tutaj same podstawowe składniki. Sałatka jest kolorowa i chrupiąca, a przy tym dość lekka w smaku i sycąca. Gorąco Wam ją polecam na spotkania ze znajomymi czy lunch do pracy.
Więcej przepisów na sałatki z tuńczykiem
Pyszna i szybka do przygotowania sałatka. Jest idealna na lunch do pracy.
Składniki:
- 80g makaronu w kształcie ryżu orzo,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju,
- kawałek cebuli,
- 3 jajka,
- 80g odsączonej kukurydzy z puszki,
- 2 duże ogórki konserwowe,
- pół dużej papryki,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub typu greckiego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron orzo gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i siekamy w grubszą kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Ogórki konserwowe oraz cebule kroimy w małą kostkę. Kukurydzę odsączamy na sitku. Tuńczyka odsączamy na sitku.
Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Smacznego!