Makaron orzo z kurczakiem i szparagami

To pyszne danie z jednej patelni przygotujesz w góra pół godziny. Całość jest delikatna i kremowa dzięki obecności parmezanu i śmietany kremówki. Dzięki szparagom danie nabiera soczystości. Jest też sycące dzięki kurczakowi.

Makaron orzo z kurczakiem i szparagami

Makaron orzo z kurczakiem i szparagami

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka (około 500g),
  • 1 pęczek szparagów (500g),
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki makaronu orzo (około 360g),
  • 200g śmietany 30% lub 36%,
  • ¾ szklanki startego parmezanu,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Olej do smażenia,
  • 3,5 szklanki wody,

PRZYGOTOWANIE:

Piersi z kurczaka rozkrawamy na pól. W ten sposób uzyskamy cztery cieńsze części. Oprószamy je z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki. Wystarczy poruszać szparagami, a same złamią się w odpowiednim miejscu. Szparagi kroimy w ukośne plastry, a główki pozostawiamy w całości.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Obsmażamy piersi z kurczaka na rumiano z obu stron. Przekładamy je na talerz i przykrywamy folią aluminiową, aby nie straciły ciepła.

Na tę samą patelnię dodajemy 1 łyżkę oleju i wrzucamy szparagi. Smażymy je na wolnym ogniu przez 3-5 minut często mieszając. Wykładamy je na talerz.

Na tę samą patelnię wlewamy jeszcze 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zrobi szkląca. Pod koniec smażenia do cebuli dodajemy czosnek. Następnie na patelnię wsypujemy makaron orzo i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Do makaronu dodajemy śmietanę oraz wodę (3,5 szklanki). Całość mieszamy i zagotowujemy. Makaron gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Po tym czasie makaron powinien wchłonąć cały płyn. Danie co jakiś czas mieszamy. Do zawartości patelni dodajemy szparagi i prawie cały parmezan oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku.

Na wierzchu patelni układamy podsmażone wcześniej i pokrojone w grube plastry piersi z kurczaka. Danie przykrywamy i podgrzewamy jeszcze przez 1 -2 minuty.

Danie zdejmujemy z ognia. Jego wierzch posypujemy pozostałym parmezanem.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Makaron orzo to inaczej makaron ryżowy.

Makaron orzo z kurczakiem i szparagami

Makaron orzo z kurczakiem i szparagami

 

Makaron orzo z kurczakiem i szparagami

Makaron orzo z kurczakiem i szparagami

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij