Zapiekana kasza jaglana z letnimi warzywami

To już kolejny pomysł na zapiekankę z kaszą w roli głownej. Do tej pory na blogu ukazały się następujące przepisy:

Dzisiejsza propozycja jest wegetariańska. Obok zdrowej kaszy jaglanej mamy tu moc warzyw w postaci cukinii, papryki, pomidorów i bakłażana. Całe danie jest dodatkowo bezglutenowe. Zapiekanka jest dość pracochłonna, bo wszystkie warzywa najpierw musimy pokroić, a później podsmażyć. Plus jest jednak taki, że nie musimy wcześniej gotować kaszy. Kasza sama ugotuje się podczas pieczenia.

Zapiekana kasza jaglana z letnimi warzywami

Zapiekana kasza jaglana z letnimi warzywami

SKŁADNIKI (4 porcja):

  • 100g kaszy jaglanej,
  • 1 papryka,
  • 1 bakłażan (około 300g),
  • 1 średnia cukinia (około 400g),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 - 1 i ½ szklanki wrzącej wody,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 100g sera mozzarella,
  • PRZYPRAWY:
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej,
  • ½ łyżeczki kurkumy,

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Umytą i osuszoną natkę drobno siekamy. Bakłażana, paprykę i cukinię kroimy w kostkę 1cm.

W garnku rozpuszczamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebule i smażmy aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek. Wówczas dodajemy paprykę i podsmażamy ją przez 3 minuty. Dodajemy cukinię oraz bakłażana i smażymy jeszcze około 5 minut często mieszając. Dodajemy wszystkie przyprawy i natkę, mieszamy.

W czasie, gdy warzywa smażą się to zagotowujemy wodę i prażymy kaszę tzn. na suchą patelnię wrzucamy surową kaszę jaglaną. Podgrzewamy ją na wolnym ogniu często mieszając aż poczujemy lekko orzechowy zapach. Wówczas przekładamy ją na sitku i przelewamy wrzącą wodą. Ma to na celu pozbycie się goryczki z kaszy jaglanej.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Kaszę oraz krojone pomidory dokładamy do warzyw, mieszamy. Przekładamy zawartość garnka do naczynia żaroodpornego. Zalewamy całość 1-1,5 szklanki wody. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy całość 30 minut pod przykryciem. Zapiekankę posypujemy pokrojoną w kostkę lub startą na tarce mozzarellą i zapiekamy jeszcze około 5 minut aż do rozpuszczenia sera.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Zamiast wodą, kaszę jaglaną możemy zalać bulionem bądź rosołem.

2) Zamiast mozzarelli możemy użyć żółtego sera.

Zapiekana kasza jaglana z letnimi warzywami

Zapiekana kasza jaglana z letnimi warzywami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź