Ta zapiekanka staje się jeszcze lepsza, gdy postoi. Bardzo dobrze się odgrzewa. Jest to bardzo szybkie do przygotowania danie jednogarnkowe. Najlepiej przygotować je w naczyniu, które nadaje się zarówno do gotowania jak i zapiekania w piekarniku. Jeśli nie mamy takiego naczynia to podsmażone składniki łącznie z kaszą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zalewamy wody i gotowe. Wystarczy jeszcze na koniec posypać zapiekankę serem. Kasza jaglana świetnie komponuję się z takimi przyprawami jak kurkuma czy kumin. Charakteru dodają jej suszone pomidory. Taka zapiekanka stanowi bardzo wartościowy posiłek, bo obok zdrowej kaszy mamy chude mięso drobiowe, niskokaloryczną cukinię i cenną kurkumę.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
-
150g kaszy jaglanej,
-
400g piersi z kurczaka,
-
1 cukinia (około 300g),
-
1 cebula,
-
3 ząbki czosnku,
-
10 kawałków suszonych pomidorów,
-
2 łyżki oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami,
-
2,5-3 szklanki wrzącej wody,
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
-
150g sera mozzarella,
-
PRZYPRAWY:
-
Sól,
-
Pieprz,
-
2 łyżeczki oregano,
-
1 łyżeczka papryki słodkiej,
-
1/3 łyżeczki papryki ostrej,
-
1,5 łyżeczki kurkumy,
-
1-1,5 łyżeczki kminu
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Umytą i osuszoną natkę drobno siekamy. Kurczaka i cukinię kroimy w kostkę 1cm. Pomidory suszone kroimy w drobniejsze kawałki.
W garnku rozpuszczamy 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Wrzucamy cebule i smażmy około 5 minut aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek. Wówczas dodajemy kurczaka i podsmażamy go przez 5-7 minut. Dodajemy cukinię oraz wszystkie przyprawy i natkę. Smażymy jeszcze 5 minut.
W czasie, gdy smaży się kurczak i cukinia zagotowujemy wodę i prażymy kaszę tzn. na suchą patelnię wrzucamy surową kaszę jaglaną. Podgrzewamy ją na wolnym ogniu często mieszając aż poczujemy lekko orzechowy zapach. Wówczas przekładamy ją na sitku i przelewamy wrzącą wodą. Ma to na celu pozbycie się goryczki z kaszy jaglanej.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Kaszę dokładamy do kurczaka i cukinii, mieszamy. Przekładamy zawartość garnka do naczynia żaroodpornego. Zalewamy całość 2,5-3 szklankami wody. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy całość 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone suszony pomidory. Zapiekankę delikatnie mieszamy łyżką, aby kasza wymieszała się z suszonymi pomidorami. Zapiekankę posypujemy pokrojoną w kostkę lub startą na tarce mozzarellą i zapiekamy jeszcze około 5 minut aż do rozpuszczenia sera.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Zamiast wodą, kaszę jaglaną możemy zalać bulionem bądź rosołem.
2) Zamiast mozzarelli możemy użyć żółtego sera.
pyszna zapiekanka 🙂 robię bardzo podobną 🙂
Aniu, chyba smakują nam podobne składniki 🙂
zapiekanka wyszla super, bardzo dziekuje za przepis
Dorota bardzo mi miło 🙂
Przepis fatalny.
2,5 szklanki bulionu pod przykryciem aluminiowym.
Po pół godziny od groma płynu. Zdjąłem.więc folię, żeby wyparowała woda.
Po godzinie nadal jest rzadkie, a kasza rozgotowana.
Do bani