Składniki:
- pierś z kurczaka 350g,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- kasza jęczmienna pęczak 200g,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- szpinak w liściach 450g,
- śmietana 18% 120g,
- 1 jajko,
- ser żółty 100g,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- 4 jajka ugotowane na twardo
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką i podsmażamy na patelni na rumiano z obu stron. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do cebuli dodajemy szpinak mrożony i podsmażamy tak długo, aż cała woda odparuję. Wówczas dodajemy kaszę i kurczaka, całość doprawiamy do smaku.
Następnie dodajemy jajko wymieszane ze śmietaną i 3/4 sera i całość po wymieszaniu przekładamy do żaroodpornej formy. W masie robimy cztery wgłębienia, w których układamy ugotowane na twardo jajka. Każde z jajek posypujemy słodką papryką. Zapiekankę posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Życzę smacznego 😉