To już kolejny pomysł na zapiekankę z kaszą w roli głownej. Do tej pory na blogu ukazały się następujące przepisy:
- zapiekanka z kaszą jaglaną, cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami,
- zapiekanka z kaszą pęczak, jarmużem i jajkiem,
- zapiekanka z kaszą pęczak, szpinakiem i jajkami,
- kasza jaglana zapiekana z jabłkami.
Dzisiejsza propozycja jest wegetariańska. Obok zdrowej kaszy jaglanej mamy tu moc warzyw w postaci cukinii, papryki, pomidorów i bakłażana. Całe danie jest dodatkowo bezglutenowe. Zapiekanka jest dość pracochłonna, bo wszystkie warzywa najpierw musimy pokroić, a później podsmażyć. Plus jest jednak taki, że nie musimy wcześniej gotować kaszy. Kasza sama ugotuje się podczas pieczenia.
SKŁADNIKI (4 porcja):
- 100g kaszy jaglanej,
- 1 papryka,
- 1 bakłażan (około 300g),
- 1 średnia cukinia (około 400g),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
- 2 łyżki oleju,
- 1 - 1 i ½ szklanki wrzącej wody,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 100g sera mozzarella,
- PRZYPRAWY:
- Sól,
- Pieprz,
- 1 łyżeczka oregano,
- ½ łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej,
- ½ łyżeczki kurkumy,
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Umytą i osuszoną natkę drobno siekamy. Bakłażana, paprykę i cukinię kroimy w kostkę 1cm.
W garnku rozpuszczamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebule i smażmy aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek. Wówczas dodajemy paprykę i podsmażamy ją przez 3 minuty. Dodajemy cukinię oraz bakłażana i smażymy jeszcze około 5 minut często mieszając. Dodajemy wszystkie przyprawy i natkę, mieszamy.
W czasie, gdy warzywa smażą się to zagotowujemy wodę i prażymy kaszę tzn. na suchą patelnię wrzucamy surową kaszę jaglaną. Podgrzewamy ją na wolnym ogniu często mieszając aż poczujemy lekko orzechowy zapach. Wówczas przekładamy ją na sitku i przelewamy wrzącą wodą. Ma to na celu pozbycie się goryczki z kaszy jaglanej.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Kaszę oraz krojone pomidory dokładamy do warzyw, mieszamy. Przekładamy zawartość garnka do naczynia żaroodpornego. Zalewamy całość 1-1,5 szklanki wody. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy całość 30 minut pod przykryciem. Zapiekankę posypujemy pokrojoną w kostkę lub startą na tarce mozzarellą i zapiekamy jeszcze około 5 minut aż do rozpuszczenia sera.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Zamiast wodą, kaszę jaglaną możemy zalać bulionem bądź rosołem.
2) Zamiast mozzarelli możemy użyć żółtego sera.