Pasta jajeczna na 5 sposobów

Pasta jajeczna to posiekane drobno jajka wymieszane z dowolnymi składnikami. Taka pasta jest idealna na kanapkę, jako nadzienie do naleśników lub tortilli. Możemy podać ją na śniadanie, kolację lub jako imprezowa przekąska. Zobaczcie moje propozycje na pastę jajeczną:

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i szynką

Pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem

Pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem

           SKŁADNIKI:

  • 4 jajka,
  • 50g szynki,
  • 1 i ½ łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 i ½ łyżki majonezu,
  • Sól,
  • Pieprz,

          PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy je i drobno siekamy. Szynkę kroimy w małą kostkę. W misce mieszamy wszystkie składniki pasty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

   

     SKŁADNIKI:

  • 1 awokado,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 3 jajka,
  • 2-3 łyżeczki majonezu,
  • słodka i ostra papryka,
  • Sól,
  • Pieprz,

        PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i drobno siekamy. Z awokado usuwamy pestkę, obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki pasty umieszczamy w misce, dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem.

Pasta jajeczna z łososiem

Pasta z łososia i jajek

Pasta z łososia i jajek

       SKŁADNIKI:

  • 400g łososia ze skórą,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2-2,5 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • MARYNATA:
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1,5 łyżeczki  miodu,
  • 1 łyżka octu ryżowego,

         PRZYGOTOWANIE:

Łososia myjemy, osuszamy. W małej miseczce mieszamy sos sojowy, miód i ocet. Łososia polewamy przygotowaną marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Pieczemy go około 15-20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu studzimy go, oddzielamy mięso od skóry i rozdrabniamy je widelcem. Jajka gotujemy na twardo i drobno siekamy. Do miski wkładamy łososia, jajka, dodajemy szczypiorek, majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy aż do połączenie składników. Pastę podajemy z pieczywem.

Pasta jajeczna z makrelą

Pasta kanapkowa z makreli i jajek

Pasta kanapkowa z makreli i jajek

SKŁADNIKI:

  • 1 wędzona makrela,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • słodka papryka,
  • Sól,
  • Pieprz,

    PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy je i drobno siekamy. Makrelę obieramy. Najlepiej jest zacząć od usunięcia kręgosłupa.

Następnie widelcem zeskrobujemy mięso. Uważamy na ości. Większe kawałki mięsa rozdrabniamy między palcami. Do miseczki wkładamy makrelę, szczypiorek, jajka, majonez i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Pastę możemy podać od razu, ale najlepiej smakuje, gdy smaki się przegryzą.

Pasta jajeczna z mascarpone i suszonymi pomidorami

Pasta jajeczna z mascarpone i suszonymi pomidorami

Pasta jajeczna z mascarpone i suszonymi pomidorami

              SKŁADNIKI:

  • 5 jajek,
  • 8 suszonych pomidorów,
  • 3 łyżki mascarpone (125g),
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • 1 łyżka posiekanej bardzo drobno natki pietruszki,
  • Sól,
  • Pieprz,

         PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je i drobno siekamy. Suszone pomidory odsączamy z oliwy i kroimy w małą kostkę. Umieszczamy w miseczce wszystkie składniki, mieszamy do połączenia, doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź