Pasta jajeczna na 5 sposobów

Pasta jajeczna to posiekane drobno jajka wymieszane z dowolnymi składnikami. Taka pasta jest idealna na kanapkę, jako nadzienie do naleśników lub tortilli. Możemy podać ją na śniadanie, kolację lub jako imprezowa przekąska. Zobaczcie moje propozycje na pastę jajeczną:

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i szynką

Pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem

Pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem

           SKŁADNIKI:

  • 4 jajka,
  • 50g szynki,
  • 1 i ½ łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 i ½ łyżki majonezu,
  • Sól,
  • Pieprz,

          PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy je i drobno siekamy. Szynkę kroimy w małą kostkę. W misce mieszamy wszystkie składniki pasty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

   

     SKŁADNIKI:

  • 1 awokado,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 3 jajka,
  • 2-3 łyżeczki majonezu,
  • słodka i ostra papryka,
  • Sól,
  • Pieprz,

        PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i drobno siekamy. Z awokado usuwamy pestkę, obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki pasty umieszczamy w misce, dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem.

Pasta jajeczna z łososiem

Pasta z łososia i jajek

Pasta z łososia i jajek

       SKŁADNIKI:

  • 400g łososia ze skórą,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2-2,5 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • MARYNATA:
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1,5 łyżeczki  miodu,
  • 1 łyżka octu ryżowego,

         PRZYGOTOWANIE:

Łososia myjemy, osuszamy. W małej miseczce mieszamy sos sojowy, miód i ocet. Łososia polewamy przygotowaną marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Pieczemy go około 15-20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu studzimy go, oddzielamy mięso od skóry i rozdrabniamy je widelcem. Jajka gotujemy na twardo i drobno siekamy. Do miski wkładamy łososia, jajka, dodajemy szczypiorek, majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy aż do połączenie składników. Pastę podajemy z pieczywem.

Pasta jajeczna z makrelą

Pasta kanapkowa z makreli i jajek

Pasta kanapkowa z makreli i jajek

SKŁADNIKI:

  • 1 wędzona makrela,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • słodka papryka,
  • Sól,
  • Pieprz,

    PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy je i drobno siekamy. Makrelę obieramy. Najlepiej jest zacząć od usunięcia kręgosłupa.

Następnie widelcem zeskrobujemy mięso. Uważamy na ości. Większe kawałki mięsa rozdrabniamy między palcami. Do miseczki wkładamy makrelę, szczypiorek, jajka, majonez i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Pastę możemy podać od razu, ale najlepiej smakuje, gdy smaki się przegryzą.

Pasta jajeczna z mascarpone i suszonymi pomidorami

Pasta jajeczna z mascarpone i suszonymi pomidorami

Pasta jajeczna z mascarpone i suszonymi pomidorami

              SKŁADNIKI:

  • 5 jajek,
  • 8 suszonych pomidorów,
  • 3 łyżki mascarpone (125g),
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • 1 łyżka posiekanej bardzo drobno natki pietruszki,
  • Sól,
  • Pieprz,

         PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je i drobno siekamy. Suszone pomidory odsączamy z oliwy i kroimy w małą kostkę. Umieszczamy w miseczce wszystkie składniki, mieszamy do połączenia, doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij