Pasta z łososia i jajek

Pyszna pasta, której przygotowanie zajmuje kilkanaście minut. Bardzo lekka i świeża. Część majonezu można zastąpić gęstą śmietaną. Do pasty dodałam szczypiorek, można zastąpić go dowolnymi ziołami czy też rzeżuchą. Polecam na śniadanie, na kanapkę, jako przekąskę -  wystarczy posmarować nią krakersy. Sprawdzi się także podczas świątecznego - wielkanocnego - śniadania, ale do tego zostało jeszcze troszkę czasu.

Składniki:

 

  • 400g łososia ze skórą,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2-2,5 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • MARYNATA:
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1,5 łyżeczki  miodu,
  • 1 łyżka octu ryżowego,

 

Przygotowanie:

Łososia myjemy, osuszamy. W małej miseczce mieszamy sos sojowy, miód i ocet. Łososia polewamy przygotowaną marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Pieczemy go około 15-20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu studzimy go, oddzielamy mięso od skóry i rozdrabniamy je widelcem.

Jajka gotujemy na twardo i drobno siekamy. Do miski wkładamy łososia, jajka, dodajemy szczypiorek, majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy aż do połączenie składników. Pastę podajemy z pieczywem. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź