Pasta jajeczna z awokado to lekka i zdrowa pasta do pieczywa.
Będzie idealna na śniadanie czy kolację. Kanapkę z taką pastą możemy wzbogacić plasterkiem szynki czy wędzonego łososia. Kupując awokado zwracajmy uwagę na to czy jest miękkie i nie ma plamek. Osoby dbające o linię mogą zrezygnować z majonezu na rzecz gęstego jogurtu.
SKŁADNIKI :
-
1 awokado,
-
1 łyżeczka soku z cytryny,
-
3 jajka,
-
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
-
2-3 łyżeczki majonezu,
-
1 ząbek czosnku,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Słodka i ostra papryka,
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i drobno siekamy. Z awokado usuwamy pestkę, obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki pasty umieszczamy w misce, dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
-
Osoby dbające o linię majonez mogą zastąpić jogurtem.
-
Taka pasta do świetna przekąska, możemy ją również podawać na grzankach czy krakersach.
Kasiu, jesteś cudna w tym co robisz. Gratulacje.
Dziękuję za miłe słowa 😉 Zapraszam do smakowania 🙂
robię trochę inną, podoba mi się ta wersja 🙂