Placki ze szparagami i kukurydzą

Jeśli wykorzystaliście już szparagi w zupie, w sosie, w pierogach, z kaszą, z jajkiem, z makaronem, z ryżem, jako dodatek do ziemniaków itp. to mam dla Was dzisiaj pomysł na całkiem inne ich podanie. Proponuję szybkie do przygotowania placuszki z warzywami. To pomysł na wiosenny jarski obiad – placki są pyszne i sycące.
Szparagi wystarczy drobno pokroić, kukurydzę odsączyć z zalewy, a następnie przygotować gęste ciasto. Szparagi kroimy drobno i dodajemy je do ciasta surowe. Zmiękną podczas smażenia. Jeśli jednak dysponujecie większymi szparagami to możecie je obgotować przez 1 minutę.

Placki ze szparagami i kukurydzą

Placki ze szparagami i kukurydzą

SKŁADNIKI (14 sztuk):

  • 1 pęczek szparagów (500g),
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 dymka,
  • 3 jajka,
  • ½ szklanki mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki startego parmezanu,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • Olej do smażenia
  • DO PODANIA:
  • Podsmażony boczek,
  • Sos czosnkowy,
  • Sos słodki chili,

PRZYGOTOWANIE:

Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki. Wystarczy poruszać szparagami, a same złamią się w odpowiednim miejscu. Szparagi kroimy w cienkie ukośne plasterki o grubości 3-5mm, a główki pozostawiamy w całości. Cebulę dymkę drobno kroimy. Kukurydzę odsączamy.

Do miski wbijamy jajka. Roztrzepujemy je. Dodajemy mleko, mąkę i starty ser. Mieszamy chwilkę do otrzymania gładkiego ciasta. Dodajemy szparagi, kukurydzę, dymkę i przyprawy. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i formujemy placuszki. Placki smażymy około 2-3 minuty z każdej strony na wolnym ogniu. Powinny mieć jasny złoty kolor.

Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Placki podajemy z plasterkami podsmażonego czosnku.

Życzę smacznego  🙂

Placki ze szparagami i kukurydzą

Placki ze szparagami i kukurydzą





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź