Jeśli wykorzystaliście już szparagi w zupie, w sosie, w pierogach, z kaszą, z jajkiem, z makaronem, z ryżem, jako dodatek do ziemniaków itp. to mam dla Was dzisiaj pomysł na całkiem inne ich podanie. Proponuję szybkie do przygotowania placuszki z warzywami. To pomysł na wiosenny jarski obiad – placki są pyszne i sycące.
Szparagi wystarczy drobno pokroić, kukurydzę odsączyć z zalewy, a następnie przygotować gęste ciasto. Szparagi kroimy drobno i dodajemy je do ciasta surowe. Zmiękną podczas smażenia. Jeśli jednak dysponujecie większymi szparagami to możecie je obgotować przez 1 minutę.
SKŁADNIKI (14 sztuk):
- 1 pęczek szparagów (500g),
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 dymka,
- 3 jajka,
- ½ szklanki mleka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¾ szklanki startego parmezanu,
- Sól,
- Pieprz,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- Olej do smażenia
- DO PODANIA:
- Podsmażony boczek,
- Sos czosnkowy,
- Sos słodki chili,
PRZYGOTOWANIE:
Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki. Wystarczy poruszać szparagami, a same złamią się w odpowiednim miejscu. Szparagi kroimy w cienkie ukośne plasterki o grubości 3-5mm, a główki pozostawiamy w całości. Cebulę dymkę drobno kroimy. Kukurydzę odsączamy.
Do miski wbijamy jajka. Roztrzepujemy je. Dodajemy mleko, mąkę i starty ser. Mieszamy chwilkę do otrzymania gładkiego ciasta. Dodajemy szparagi, kukurydzę, dymkę i przyprawy. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i formujemy placuszki. Placki smażymy około 2-3 minuty z każdej strony na wolnym ogniu. Powinny mieć jasny złoty kolor.
Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Placki podajemy z plasterkami podsmażonego czosnku.
Życzę smacznego 🙂