Chow mein z kurczakiem, szparagami i pieczarkami

Polecam pyszne danie kuchni chińskiej. Jego przygotowanie to zaledwie kilka minut. Najpierw wszystkie składniki drobno kroimy, później krótko smażymy, mieszamy z makaronem, następnie z sosem i gotowe 🙂 Kawałki szparagów pozostają chrupiące, a kurczak wychodzi soczysty.

Chow mein z kurczakiem, szparagami i pieczarkami

Chow mein z kurczakiem, szparagami i pieczarkami

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 500g piersi z kurczaka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki białego pieprzu,
  • 2-4 łyżki oleju z orzechów ziemnych,
  • 250g makaronu chow mein,
  • 1 pęczek szparagów (500g),
  • 250g pieczarek,
  • 3 łyżki dymki lub szczypiorku,
  • SOS:
  • 10 łyżek sosu sojowego jasnego,
  • 6 łyżek wody,
  • 6 łyżek soku z cytryny,
  • 4,5 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę 1cm. Mięso delikatnie oprószamy solą, białym pieprzem, dodajemy 2 łyżki oleju roślinnego, czosnek i mieszamy. Pieczarki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki. Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Wystarczy poruszać szparagiem, a sam złamie się w odpowiednim miejscu. Główkę szparagów zostawiamy w całości, a łodyżki kroimy ukośnie w 0,5cm kawałki.

Składniki sosu umieszczamy w miseczce i mieszamy aż do połączenia się składników.

W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Wrzucamy kurczaka i smażymy mieszając około 2 minuty. Dodajemy pieczarki i szparagi. Smażymy 2-3 minuty często mieszając. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i chwilkę smażymy. Wówczas dodajemy sos i mieszamy. Potrawę zagotowujemy, gotujemy chwilkę i zdejmujemy z ognia.

Każdą porcję możemy dodatkowo skropić olejem sezamowym. Każdą porcję posypujemy posiekaną dymką (lub szczypiorkiem).

Życzę smacznego  🙂

Inspiracja: Kwestia Smaku





2 komentarzy

  1. Zdjęcia tak dobrze wyglądają, że aż strach samemu robić

  2. Uwaga fejm ! Zrobiłem i wyszło bardzo ok !

Zostaw odpowiedź