Kaszotto primavera

Sezon na młode warzywa w pełni. Jako pierwsze pojawiły się szparagi. Ale mamy także obecne brokuły czy kalarepkę. Czy takie delikatne i kremowe danie z kaszy nie wydaje się odpowiednie na tę porę roku? Jest to danie jednogarnkowe, szybkie do przygotowania. Obfituję w moc zielonych warzyw i zdrową kaszę. Z warzywami możemy troszkę pokombinować w zależności od naszych preferencji smakowych. Możemy dodać jeszcze cukinię, szpinak, jarmuż, zielony groszek lub groszek cukrowy lub zastąpić nimi któreś z podanych warzyw.

Kaszotto primavera

Kaszotto primavera

SKŁADNIKI(4 porcje):

  • 2/3 szklanki kaszy pęczak,
  • 2,5-3 szklanki bulionu warzywnego (lub wody),
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 1 kalarepa,
  • ½ pęczka szparagów (250g),
  • 200g różyczek brokułu,
  • 1 szklanka obranego i ugotowanego bobu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżki śmietany kremówki,
  • Szczypta cukru,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w półtalarki (jasną część). Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Dokładnie je płuczemy i kroimy w 2cm skośne plasterki. Brokuł dzielimy na małe różyczki, płuczemy. Kalarepkę obieramy i kroimy w słupki. Bób gotujemy do miękkości, obieramy i odmierzamy 1 szklankę.

Na większej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę oraz pora. Kolejno dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając 2 minuty. Wlewamy wino, chwilę gotujemy aż wino wyparuje. Wówczas całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 20-25 minut. Danie kilka razy mieszamy podczas gotowania.




Następnie dodajemy szparagi, brokuł, kalarepkę i gotujemy pod przykryciem 5 minut. Danie odkrywamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty doprawiając do smaku. Kaszotto zdejmujemy z ognia, dodajemy bób i śmietankę. Mieszamy do połączenia i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Każdą porcję możemy dodatkowo posypać startym parmezanem.

Życzę smacznego :)

Uwaga:

1) Po pominięciu śmietany danie będzie wegańskie.

Kaszotto primavera

Kaszotto primavera

Kaszotto primavera

Kaszotto primavera

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź