Filet z kurczaka zapiekany na młodej kapuście

Na to danie moja rodzina czeka cały rok 🙂 Jest to rewelacyjny pomysł na wiosenny czy letni obiad. Słodycz młodej kapusty w połączeniu z kremowym sosem i delikatnym mięsem z piersi kurczaka tworzy tak smaczne połączenie, że oblizujemy się na samą myśl o tym daniu. Do przygotowania tak zapieczonego mięsa nadaje się wyłącznie młoda kapusta, ze względu na słodszy smak.

Filet z kurczaka zapiekany na młodej kapuście

Filet z kurczaka zapiekany na młodej kapuście

SKŁADNIKI :

  • 1 młoda kapusta,
  • 2 cebule,
  • Podwójny filet z piersi kurczaka,
  • 50g żółtego sera,
  • 100g wędzonego boczku parzonego,
  • ½ pęczka koperku,
  • 200g śmietany kremówki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • Ewentualnie 1 łyżka mąki (jeśli śmietana nie będzie gęsta),
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Ostra papryka,
  • Masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy. Cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju. Boczek kroimy w kostkę. Mięso dzielimy na kotlety, lekko je rozbijamy przez folię. Każdy z kotletów oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, i odstawiamy. Duże naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Na dnie naczynia układamy młodą kapustę i posypujemy ją koperkiem. Na kapustę wykładamy podsmażoną cebulę i połowę boczku. Następnie układamy mięso z piersi kurczaka. Mięso smarujemy majonezem. Kremówkę, ketchup i mąkę mieszamy razem. Jeśli śmietana jest gęsta to mąkę pomijamy. Masą śmietanową zalewamy mięso. Posypujemy wierzch żółtym serem i resztą boczku. Całość zapiekamy około godziny w 180 stopniach. Jeśli góra zacznie się spiekać to naczynie przykrywamy.

Życzę smacznego 🙂

Filet z kurczaka zapiekany na młodej kapuście

Filet z kurczaka zapiekany na młodej kapuście





4 komentarzy

  1. Uwielbiam młodą kapustę, więc to danie bardzo przypadło mi do gustu. Co prawda pominęłam boczek, ale mimo tego danie wyszło pyszne.

    Exif_JPEG_420

    • cukiereczek

      Joanno bardzo się cieszę, że danie Ci smakowało 🙂 Czekamy na nie z mężem cały rok, tak bardzo je lubimy.

  2. Dzień dobry
    Mam zamiar zrobić jutro to danie. Również bardzo lubię młodą kapustę. Mam do Pani pytanie, czy boczek też należy podsmażyć?
    Pozdrawiam

    • cukiereczek

      Nie trzeba podsmażać boczku, bo używamy wędzonego parzonego.
      Życzę smacznego!

Zostaw odpowiedź