Filet z kurczaka zapiekany na młodej kapuście

Na to danie moja rodzina czeka cały rok 🙂 Jest to rewelacyjny pomysł na wiosenny czy letni obiad. Słodycz młodej kapusty w połączeniu z kremowym sosem i delikatnym mięsem z piersi kurczaka tworzy tak smaczne połączenie, że oblizujemy się na samą myśl o tym daniu. Do przygotowania tak zapieczonego mięsa nadaje się wyłącznie młoda kapusta, ze względu na słodszy smak.

Filet z kurczaka zapiekany na młodej kapuście

Filet z kurczaka zapiekany na młodej kapuście

SKŁADNIKI :

  • 1 młoda kapusta,
  • 2 cebule,
  • Podwójny filet z piersi kurczaka,
  • 50g żółtego sera,
  • 100g wędzonego boczku parzonego,
  • ½ pęczka koperku,
  • 200g śmietany kremówki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • Ewentualnie 1 łyżka mąki (jeśli śmietana nie będzie gęsta),
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Ostra papryka,
  • Masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy. Cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju. Boczek kroimy w kostkę. Mięso dzielimy na kotlety, lekko je rozbijamy przez folię. Każdy z kotletów oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, i odstawiamy. Duże naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Na dnie naczynia układamy młodą kapustę i posypujemy ją koperkiem. Na kapustę wykładamy podsmażoną cebulę i połowę boczku. Następnie układamy mięso z piersi kurczaka. Mięso smarujemy majonezem. Kremówkę, ketchup i mąkę mieszamy razem. Jeśli śmietana jest gęsta to mąkę pomijamy. Masą śmietanową zalewamy mięso. Posypujemy wierzch żółtym serem i resztą boczku. Całość zapiekamy około godziny w 180 stopniach. Jeśli góra zacznie się spiekać to naczynie przykrywamy.

Życzę smacznego 🙂

Filet z kurczaka zapiekany na młodej kapuście

Filet z kurczaka zapiekany na młodej kapuście





4 komentarzy

  1. Uwielbiam młodą kapustę, więc to danie bardzo przypadło mi do gustu. Co prawda pominęłam boczek, ale mimo tego danie wyszło pyszne.

    Exif_JPEG_420

    • cukiereczek

      Joanno bardzo się cieszę, że danie Ci smakowało 🙂 Czekamy na nie z mężem cały rok, tak bardzo je lubimy.

  2. Dzień dobry
    Mam zamiar zrobić jutro to danie. Również bardzo lubię młodą kapustę. Mam do Pani pytanie, czy boczek też należy podsmażyć?
    Pozdrawiam

    • cukiereczek

      Nie trzeba podsmażać boczku, bo używamy wędzonego parzonego.
      Życzę smacznego!

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij