Pulpeciki w sosie szparagowym

Szparagi to jeden z pierwszych zwiastunów wiosny. Właśnie trwa na nie sezon. Te warzywa mają naprawdę wszechstronne zastosowanie. Możecie podać je gotowane, pieczone czy grillowane. A możecie je wykorzystać jako główny składnik sosu tak jak ja 🙂 Do sosu dodałam odrobinę wędzonego boczku. Boczek i szparagi to świetne połączenie. Zastosowałam je już m.in. w:

Pulpeciki najlepiej smakują podane z ziemniakami. Ale pasowałby mi tutaj także ryż. Podane z ziemniakami mogą stanowić cały posiłek. Nie ma potrzeby podawania do nich surówki. Są w miarę szybkie do przygotowania. Pulpeciki dusimy najpierw same przez 20 minut, a szparagi dodajemy na sam koniec. Wystarczy im 2-3 minuty, aby były gotowe. Pozostaną wtedy jędrne i soczyste. Danie świetnie się odgrzewa.

Pulpeciki w sosie szparagowym

Pulpeciki w sosie szparagowym

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • PULPECIKI:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • SOS:
  • 50g boczku wędzonego,
  • 1 pęczek szparagów (500g),
  • 100g śmietany kremówki,
  • 1 łyżka koperku,
  • 2-2,5 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

PULPECIKI: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Szklimy ją na patelni. W misce umieszczamy mięso, połowę cebuli, jajko i bułkę tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

Przygotowanie pulpecików

Przygotowanie pulpecików

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i partiami obsmażamy pulpeciki. Podsmażone pulpeciki przekładamy do rondla.

SOS: Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki. Wystarczy poruszać szparagami, a same złamią się w odpowiednim miejscu. Szparagi kroimy w ukośne plasterki o grubości 1cm, a główki pozostawiamy w całości. Boczek kroimy w kostkę. Obsmażamy go na rumiano na patelni, na której smażyliśmy mięso. Gdy będzie gotowy to przekładamy go do pulpecików.

Zawartość rondla zalewamy wodą i zagotowujemy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy szparagi i ponownie całość zagotowujemy. Gotujemy razem 2-3 minuty. Dodajemy śmietanę.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy do gotującego się sosu i mieszamy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Jeśli wyjdzie za gęsty to dolewamy odrobinę wody. Jeśli sos jeszcze nie zgęstnieje to dodajemy jeszcze troszkę mąki pszennej.

Sos doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia. Wówczas dodajemy koperek, mieszamy.

Życzę smacznego  🙂

Pulpeciki w sosie szparagowym

Pulpeciki w sosie szparagowym





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź