Zupa krem z białych szparagów

Zupa jest bardzo smaczna. Mogłabym ją jeść przez cały rok. Szkoda, że sezon szparagowy jest taki krótki. W wersji wegetariańskiej zupę można podać z groszkiem ptysiowym czy grzankami.

Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów

SKŁADNIKI (2-4 porcje):

  • 2 pęczki białych szparagów,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 duża cebula,
  • 4 łyżki masła,
  • 5 szklanek wody lub bulionu,
  • 100g śmietany kremówki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • DODATKOWO:
  • Chipsy z bekony do podania

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi płuczemy. Następnie odłamujemy twarde końcówki. Jeśli będziemy je zginać to same złamią się w odpowiednim miejscu. Twarde końcówki wyrzucamy, a łodygi obieramy i kroimy w 2cm kawałki. Główki odkładamy na bok.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż stanie się szklista. Dodajemy ziemniaki i smażymy razem jeszcze 5 minut często mieszając. Następnie dodajemy 2 łyżki masła i pokrojone szparagi (oprócz główek). Smażymy jeszcze przez 2 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy.

Zawartość garnka zalewamy gorącą woda lub gorącym bulionem i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut.

Wówczas dodajemy główki i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Zupę zdejmujemy z ognia. Możemy kilka główek odłożyć do dekoracji. Zupę miksujemy blenderem razem ze śmietaną kremówką na gładki krem.

Jeśli nasze szparagi były łykowate to zupę możemy przetrzeć przez sito.

Zupa jest gotowa. Możemy ją dodatkowo doprawić do smaku.

Aby przygotować chipsy z boczku należy podsmażyć na suchej patelni cienko pokrojone plastry wędzonego boczku. Boczek po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.

Życzę smacznego :)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij