Kanapka z jajecznicą, szparagami i chrupiącym boczkiem

Proste składniki, które stworzyły wytworne śniadanie. Jajecznica jest delikatna a to dzięki dodatkowi mleka i sera. Proste pieczone szparagi, oprószone tylko solą i pieprzem i skropione oliwą. Nie potrzebują większej ilości przypraw. Kropkę nad i stanowi niewielki tylko dodatek boczku i zielony akcent w postaci szczypiorku. Takie danie z powodzeniem możemy zaserwować także na lunch czy obiad.




Kanapka z jajecznicą, szparagami i chrupiącym boczkiem

Kanapka z jajecznicą, szparagami i chrupiącym boczkiem

SKŁADNIKI(2 porcje=4 kanapki):

  • 4 jajka,

  • 1 łyżka mleka,

  • 8 szparagów (około 200-250g),

  • Oliwa z oliwek,

  • 60g żółtego sera,

  • 3 plasterki boczku (około 50g),

  • 1 łyżka masła,

  • 4 duże kromki chleba,

  • Masło do posmarowania chleba,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE:

Boczek kroimy w kostkę 1x1cm. Podsmażamy go na wolnym ogniu na patelni na chrupiąco. Odstawiamy na bok. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Kromki chleba smarujemy masłem.

Szparagi płuczemy, odłamujemy twarde końcówki. Szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu. Układamy je na blaszce do pieczenia. Skrapiamy je oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szparagi pieczemy 5-8 minut. W tym czasie smażymy jajecznicę.

Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Wlewamy jajka. Smażymy je na wolnym ogniu. Gdy zaczną bulgotać zaczynamy zagarniać je smażąc jajecznicę. Gdy jajka prawie całe się zetną wówczas dodajemy żółty ser i jeszcze chwilkę smażymy. Jajecznica jest gotowa.

Na chlebie wykładamy porcję jajecznicy. Na jajecznicę wykładamy po 2 ciepłe, upieczone szparagi. Wierzch kanapek posypujemy podsmażonym boczkiem i posiekanym szczypiorkiem. Kanapki możemy dodatkowo oprószyć świeżó zmielonym pieprzem. Podajemy od razu.

Życzę smacznego :)

Uwaga:


1) Szparagi możemy także zgrillować na patelni grillowej.

2) Zamiast chleba możemy zrobić tosty.

Kanapka z jajecznicą, szparagami i chrupiącym boczkiem

Kanapka z jajecznicą, szparagami i chrupiącym boczkiem

Może spodobają Ci się także:

JAJECZNICA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

JAJECZNICA Z KURKAMI

POMIDORY FASZEROWANE JAJECZNICĄ

2 komentarzy

  1. Pychaaaa!

    20180503_085537

    • cukiereczek cukiereczek

      Monika cieszę się, że smakowało :)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij