Ryż smażony ze szparagami i kalafiorem

Sezon na szparagi zbliża się ku końcowi. Tymi warzywami będziemy mogli zajadać się ponownie już za rok. Szparagi możemy gotować, smażyć i piec. Ich czas obróbki jest bardzo krótki. Stąd świetnie sprawdziły się jako składnik szybkiej potrawy z ryżu. Tak przygotowany ryż to pomysł na obiad bez mięsa lub sycącą kolację czy lunch. W daniu mamy ryż, chrupiące warzywa i omlet jajeczny. Ryż możemy ugotować dużo wcześniej lub wykorzystać ryż już ugotowany pozostały nam z innego dania. Najpierw wszystkie warzywa kroimy, a później tylko szybko smażymy. Świetnym dodatkiem jest tutaj jajeczny omlet.

ryz-smazony-ze-szparagami-i-kalafiorem

SKŁADNIKI (2-4 porcje):

  • 200g ryżu,

  • ½ łyżeczki kurkumy,

  • ½ pęczka szparagów (250g),

  • 200g różyczek kalafiora,

  • 1 marchewka,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • OMLET:

  • 3 jajka,

  • 2 łyżki sosu sojowego,

  • SOS:

  • 4 łyżki sosu sojowego,

  • 2 łyżki oleju sezamowego,

  • 2 ząbki czosnku,

  • Szczypta cukru,

  • Szczypta chili,

  • ½ łyżeczki imbiru,

PRZYGOTOWANIE:

Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Następnie kroimy je w ukośne plastry. Marchewkę i cebulę po obraniu kroimy w kostkę. Kalafiora kroimy lub rozdzielamy palcami na mniejsze różyczki.

Ryż gotujemy z zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go.

OMLET: Do miski wbijamy jajka, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i dokładnie roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, na gorący olej wlewamy jajka. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem aż jajka się zetną a omlet się zarumieni. Wówczas obracamy go na druga stronę i smażymy do zarumienienia. Po usmażeniu omlet studzimy i kroimy w cienkie paski.

SOS: Z 4 łyżek sosu sojowego, oleju sezamowego, czosnku przeciśniętego przez praskę, cukru, chili i imbiru tworzymy sos.

W głębokiej patelni bądź woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i marchewkę. Smażymy razem około 7-10 minut.

Wówczas dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki. Smażymy razem aż warzywa będą miękkie, ale nie będą się rozpadać – około 5-7 minut.

Dodajemy szparagi i smażymy kolejne 3 minuty.

Wówczas dodajemy ryż oraz kurkumę, dokładnie mieszamy i wlewamy sos. Danie z sosem zagotowujemy i gotujemy około 1 minutę. Dodajemy pokrojony omlet i ponownie mieszamy. Danie zdejmujemy z ognia i podajemy.

Życzę smacznego:)


Uwaga:

1) Całe danie zawiera około 1686kcal. Proponuję podanie 4 porcji dania.

Jedna porcja będzie zawierała 421,4kcal. W tym:

  • węglowodany – 54,5g,
  • białko – 13,5g,
  • tłuszcz – 18,2g,
  • błonnik – 4,1g.

Danie proponuję podać na lunch do pracy/szkoły lub obiad.

 


 

 Wypróbuj też inne przepisy z tymi składnikami:
SZPARAGI / KALAFIOR / JAJKA

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź