Jaki jest najlepszy pomysł na obiad na słodko? Oczywiście zapiekane naleśniki. A nadziane serem i zapieczone w kremowym sosie budyniowym to już w ogóle petarda! Zapraszam na rozpływające się w ustach zapiekane naleśniki, które kochają dzieci i dorośli. Smakują pysznie na ciepło i na zimno.
TUTAJ znajdziesz więcej pomysłów na obiad na słodko.
Nadzienie serowe do naleśników to ser z wiaderka połączony z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkiem, wzbogacony o dodatek rodzynek. W tym przepisie ubijam osobno białko, aby nadzienie było lekkie i kremowe niczym puch. Zamiast sera z wiaderka sprawdzi się także twaróg w kostce. Trzeba go tylko zmielić, rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę.
Sos, którym zalewam naleśniki przed pieczeniem, to sos powstały z połączenia mleka, kwaśnej śmietany, jajka i cukru. Jest płynny, ale po zapieczeniu zastyga i wygląda niczym lekki budyń. Sos ten sprawia, że naleśniki nie są twarde ani suche. Są za to mięciutkie w środku i na zewnątrz.
Do naleśników z serem bardzo lubię podawać świeże owoce jagodowe. A wierzch naleśników przed podaniem oprószam cukrem pudrem. Koniecznie wypróbujcie mój sposób na zapiekane naleśniki z serem i dajcie znać jak Wam smakowały 🙂
Więcej przepisów na naleśniki
- Naleśniki z serem zapiekane w śmietance
- Naleśniki z kremem budyniowym z mascarpone i malinami
- Naleśniki serowo-orzechowe
- Naleśnikowa stefanka z jagodami
Zapiekane naleśniki w sosie budyniowym wprost rozpływają się w ustach. To świetny pomysł na obiad na słodko.
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Składniki (3-4 porcje):
- NALEŚNIKI:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki cukru,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 1 i 1/3 szklanki wody,
- olej do smażenia
- NADZIENIE SEROWE:
- 300g sera z wiaderka,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki rodzynek (50g),
- 1 duże jajko,
- SOS BUDYNIOWY:
- 1/2 szklanki śmietany 18%,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 1/2 cukru wanilinowego (8g),
- 3 łyżki cukru,
- DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia,
- owoce do podania
Przygotowanie:
NALEŚNIKI: Szklanka o pojemności 250ml. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.
Przed każdą wylaną porcją ciasta na patelnię wlewamy/wkładamy odrobinę tłuszczu.Z tego przepisu powinno wyjść około 10 naleśników.
*Będziemy potrzebowali około 7 naleśników do zapiekania. W zależności od średnicy Twojej patelni możesz uzyskać więcej lub mniej naleśników.
NADZIENIE SEROWE: W misce umieszczamy ser z wiaderka, cukier, cukier wanilinowy i żółtko. Miksujemy je chwilkę razem do połączenia. Dodajemy rodzynki i mieszamy szpatułką. Białko ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą serową.
Białko ubijamy dopiero chwilkę przed nałożeniem farszu na naleśniki. Nie ubijamy go wcześniej, bo nadzienie serowe wtedy może podejść wodą.
* Najczęściej używam sera z wiaderka Piątnica lub Mój Ulubiony.
** Zamiast sera z wiaderka można użyć twarogu półtłustego. Wówczas rozgniatamy go widelcem lub przeciskamy przez praskę. Możecie spokojnie użyć 1 kostki czyli 250g. Nie ma potrzeby otwierania kolejnej porcji. A dodajcie dodatkowo łyżkę kwaśnej śmietany.
Na każdego naleśnika wykładamy 2 łyżki nadzienia serowego. Nadzienie serowe wykładamy na środek. Następnie zakładamy na siebie boki naleśników tworząc paczuszkę.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Użyłam okrągłego naczynia o średnicy 28cm. W naczyniu układamy naleśniki. Najlepiej jak naleśniki będą obok siebie, lekko na siebie zachodząc.
SOS BUDYNIOWY: W misce umieszczamy mleko, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i jajko. Miksujemy do połączenia składników na małych obrotach miksera. Przygotowanym sosem zalewamy naleśniki.
Naleśniki zapiekamy pod przykryciem około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Odkrywamy je tak 5-7 minut przed końcem, aby lekko się zarumieniły.
Naleśniki podajemy posypane cukrem pudrem. Można podać do nich świeże owoce.
Życzę smacznego!
Jeśli przygotujesz naleśniki zapiekane to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem
Bardzo smaczne i puszyste :).
Piękne wyszły 😍 Cieszę się, że smakują ♥️
Do sosu budyniowego nie dajemy mąki lub budyniu w proszku?
Nie.
Te naleśniki skradły nasze serca ☺️
Są mega przepyszne 👌
Polecam 🤗
Ślicznie dziękuję 😃
Śmietana18 kwaśna czy słodka?
Kwaśna 🤓
Tak sprawdziłem, naleśniki wyszły przepyszne. Moja żona bardzo lubi naleśniki i stwierdziła że pyszniejszych w swoim życiu nie jadła. Dziękuję.
Pozdrawiam Henryk
Bardzo miło mi to czytać ♥️
Naleśniki wyszły obłędne 😍 fajnie sprawdzą się również jako deser .Na pewno zagoszczą w mojej kuchni na stałe ♥️
Bardzo się cieszę ♥️
mam kilka uwag a zarazem pytań. Trzymałem naleśniki 40 min w piekarniku. Niestety nie wyszło jak chciałem. Pod wpływem temperatury twaróg stracił strukturę i wydalił wodę. Nie było to smaczne. Proszę o komentarz.
A jaki twaróg został użyty? Jakiej firmy?