Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, puszyste! Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne babeczki. Przygotowane są z ciasta ucieranego wzbogaconego o dodatek polenty. Dzięki użyciu mąki kukurydzianej babeczki mają delikatnie ziarnistą konsystencję, ale są naprawdę smaczne. Będą idealne do kubka popołudniowej kawy czy herbaty!
Masz ochotę na więcej babeczek z truskawkami? Zajrzyj koniecznie do tych przepisów:
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- BABECZKI:
- 140g masła,
- 120g cukru,
- 3 jajka,
- 140g mąki pszennej,
- 85g mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka mleka,
- DODATKOWO:
- 200g truskawek,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę pszenna i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mleko. Mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy truskawki, mieszamy.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
Babeczki można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Życzę smacznego!