Białkowe babeczki z truskawką

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dawno nie pojawił się na blogu przepis na babeczki. Nadrabiam więc zaległości i dziś prezentuję Wam przepyszne, leciutkie, słodkie babeczki przygotowane z białek. Udadzą się każdemu, bo białek wcale nie ubijamy na perfekcyjnie sztywną pianę. Białka ubijamy na lekką pianę, następnie delikatnie łączymy ją z mąką i rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Białkowe babeczki to także idealny sposób na wykorzystanie białek, które pozostały nam z innych potraw.

Białkowe babeczki z truskawką

Białkowe babeczki z truskawką

SKŁADNIKI:

  • 4 białka,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 100g masła,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 8 truskawek,
  • Kilka kropel ekstraktu migdałowego,
  • Płatki migdałowe,

PRZYGOTOWANIE:

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Masło rozpuszczamy i studzimy. Cukier puder mieszamy z mąką.

Białka ubijamy na delikatną pianę, ale nie sztywną pianę. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Następnie dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło i kilka kropel ekstraktu migdałowego. Mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto rozkładamy do papilotek. Nakładamy prawie do pełna papilotki. W środek każdej babeczki wkładamy po 1 truskawce. Wierzch babeczek posypujemy płatkami migdałów.

Babeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Życzę smacznego 🙂

Białkowe babeczki z truskawką

Białkowe babeczki z truskawką

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij