Muffinki to bardzo lubiane przez nas słodkości. Lubią je mali i duzi za to, że są tak proste i szybkie w przygotowaniu. Z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet dziecko, bo składniki mieszamy rózgą lub łyżką. Nie ma potrzeby używania miksera. Muffinki możemy przygotować w wielu smakach. Zapraszam Was dzisiaj na muffiny bananowe.
Muffinki bananowe z orzechami pekan są puszyste i mięciutkie. Pachną i smakują bananowo, a przy tym przyjemnie chrupią dzięki dodatkowi orzeszków. Są dziecinnie proste do zrobienia. Smakują dobrze same, ale pasują także do herbaty czy jogurtu naturalnego (jako drugie śniadanie). A jeśli nie lubisz orzechów to zastąp je czekoladą. Sekretem pysznych muffinek bananowych jest użycie bardzo dojrzałych bananów. Najlepiej takich z ciemną skórką. Co więcej muffinki świetnie się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Składniki na muffinki bananowe z orzechami pekan
Aby przygotować proste muffinki bananowe potrzebujesz:
- mąkę pszenną
- proszek do pieczenia i sodę - używamy dwóch rodzajów spulchniaczy, aby uzyskać puszyste muffiny;
- cukier - nadaje idealnej słodyczy. Muffiny nie są przesłodzone.
- masło - rozpuszczamy je w mikrofali lub w rondelku na kuchni gazowej i pozostawiamy do przestygnięcia;
- mleko - najlepiej jeśli będzie o temperaturze pokojowej,
- jajka - potrzebne będą 2 duże jajka, rozmiar L,
- banany - najlepsze muffinki wyjdą z przejrzałaych bananów z brązową skórką i plamkami. To te banany są najsłodsze!
- orzechy pekan - uwielbiam łączyć ciasto bananowe z orzechami. Jeśli akurat nie masz orzechów pekan to zastąp je orzechami włoskimi lub posiekaną czekoladą albo chocolate chips.
Jak przygotować muffinki bananowe?
Przygotowanie muffinek bananowych jest niezwykle proste i zajmie maksymalnie 15 minut. Wystarczy wykonać pięć kroków:
- Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki. Banany rozgnieć na puree. Orzechy posiekaj.
- Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
- Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce wymieszaj ze sobą mleko, jajka, rozpuszczone masło, puree z bananów i ekstrakt z wanilii.
- Połącz suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj orzechy i krótko wymieszaj.
- Rozłóż ciasto do papilotek. Na wierzchu ułóż połówki dodatkowych orzechów. Piecz muffinnki do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.
Ciasto mieszaj krótko. Mogą pozostać w nim grudki mąki.
Aby muffiny wyszły Ci takie same to użyj wagi kuchennej i nakładaj do każdej papilotki taką samą ilość ciasta.
Więcej przepisów na muffinki
- Muffinki z jabłkami i budyniem
- Muffinki "kopiec kreta"
- Muffinki czekoladowe
- Muffinki z jagodami i krówkami
Rozsmakuj się w puszystych muffinach bananowych z chrupiącymi orzeszkami.
Muffinki bananowe z orzechami pekan
Składniki:
- SUCHE:
- 240g mąki pszennej,
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 70g cukru (1/3 szklanki),
- MOKRE:
- 75g masła,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 2 jajka,
- 2 duże banany,
- 125ml mleka (1/2 szklanki),
- DODATKOWO:
- 50g orzechów pekan,
- połówki orzechów pekan na wierzch muffinek
Przygotowanie:
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, góra-dół. Orzechy pekan drobno siekamy. Banany obieramy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na puree. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Mieszamy.
W drugiej misce łączymy ze sobą mokre składniki: mleko, masło, ekstrakt z wanilii, jajka i puree z bananów. Mieszamy do połączenia.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. W cieście mogą zostać grudki suchych składników. Dodajemy posiekane orzechy pekan i krótko mieszamy.
Masę rozkładamy pomiędzy papilotki. Na wierzchu każdej muffinki układamy dwie połówki orzecha pekan. Muffinki pieczemy około 20-22 minuty, do suchego patyczka. Powinny się apetycznie zarumienić na wierzchu. Życzę smacznego!
Uwaga: Orzechy pekan możemy zastąpić orzechami włoskimi lub posiekaną czekoladą.