Orkiszowe całuski z jabłkami

Dziś w "Weekendowej Cukierence" częstuję bardzo prostymi i szybkimi do przygotowania ciasteczkami twarogowymi z jabłkami w zdrowszej wersji. Będą idealne dla osób unikających białej mąki i cukru. Ciasto przygotowujemy tak jak ciasto kruche tzn. siekamy wszystkie składniki nożem, ciasto chłodzimy i zimne ciastka wkładamy do gorącego piekarnika. Po upieczeniu ciastka oprószamy pudrem wymieszanym z cynamonem. Ciasteczka mają delikatną słodycz; świetnie pasują do herbaty, kawy czy kakao.

SKŁADNIKI (30 sztuk):

  • 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 125g twarogu,
  • 100g masła,
  • 2 i ½ łyżki pudru z ksylitolu,
  • 2-3 jabłka,
  • Kilka kropel aromatu waniliowego,
  • DODATKOWO:
  • Puder z ksylitolu i cynamon do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być schłodzone. Twaróg mielimy lub dobrze rozgniatamy widelcem. Na stolnicę wysypujemy mąkę i puder z ksylitolu (wystarczy ksylitol zmielić w młynku do kawy). Dodajemy masło i siekamy nożem przez kilka minut aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy twaróg i aromat waniliowy. Chwilkę siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy kruche ciasto. Ciasto owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1h.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3-5mm podsypując odrobiną mąki. Szklanką wycinamy koła. Na środku układamy kawałek jabłka i składamy ciastko, zlepiając brzegi. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 22-25 minut, do zarumieniania. Gdy całkowicie ostygną to oprószamy je pudrem z ksylitolu wymieszanym z cynamonem.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Ciasteczka można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.

Orkiszowe całuski z jabłkami

Orkiszowe całuski z jabłkami





2 komentarzy

  1. Bardzo pyszne i zdrowe ciastka. Dzieci się zajadły. Polecam szybkie do zrobienia. A to przy trójce bardzo ważne ?

    • cukiereczek

      Wyszły piękne! Cieszę się, że smakowały ?

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij