Tort dla budowlańca (śmietankowo-truskawkowy)

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na wyśmienity tort śmietankowo-truskawkowy z dekoracją budowlaną. Pomiędzy jasnymi blatami biszkoptu kryją się: tradycyjny krem śmietankowy z mascarpone, żelka truskawkowa, chrupiąca prażynka z truskawkami liofilizowanymi oraz krem truskawkowy z mascarpone (na bazie frużeliny truskawkowej). Coś pysznego 🙂 Torcik jest mały, bo przygotowany w rancie o średnicy 14cm (na 10 porcji). Ale można odpowiednio zwiększyć proporcje i przygotować go w każdym rozmiarze. Dekoracje na tort zrobiliśmy własnoręcznie z masy cukrowej. W przepisie opisałam dokładniej jak je wykonać. Są to m.in. śrubki, podkładki, miarka, kielnia, klucze, cegiełki.

Tort dla budowlańca (śmietankowo-truskawkowy)

Tort dla budowlańca (śmietankowo-truskawkowy)

SKŁADNIKI ( rant 14cm):

  • BISZKOPT JASNY:
  • 3 białka,
  • 105g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 75g mąki pszennej,
  • 30g mąki ziemniaczanej,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • ŻELKA TRUSKAWKOWA:
  • 120g truskawek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 3g żelatyny + 15g wody,
  • PRAŻYNKA TRUSKAWKOWA:
  • 50g białej czekolady,
  • ½ łyżki oleju,
  • 7g truskawek liofilizowanych,
  • 15g prażynki Callebaut,
  • 8g niesolonych orzeszków ziemnych,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 170g śmietany kremówki 36%,
  • 80g serka mascarpone
  • 15g cukru pudru,
  • KREM TRUSKAWKOWY:
  • 250g truskawek,
  • 50g cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka wody,
  • 8g żelatyny + 40g wody,
  • 170g mascarpone,
  • TYNK:
  • 200g miękkiego masła,
  • 200g mleka skondensowanego słodzonego,
  • Barwniki spożywcze,
  • DEKORACJA:
  • Ozdoby z masy cukrowej,
  • Oreo,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną.

Białka przekładamy do miski. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż zużyjemy cały cukier. Powinno nam to zająć około 12-15 minut. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Dodajemy żółtka, jedno po drugim, i krótko miksujemy. Następnie w dwóch turach dodajemy suche składniki i mieszamy już delikatnie szpatułką do dobrego połączenia składników. Masa biszkoptowa jest gotowa. Przekładamy ją delikatnie do rantu cukierniczego o średnicy 14cm. Rant wcześniej zabezpieczamy odpowiednio papierem do pieczenia i układamy go na blaszce. Wyrównujemy wierzch.

Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni, góra-dół przez około 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt już jest upieczony. Od razu po upieczeniu biszkopt wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie to zawijamy go w folię i chowamy. Możemy go schować do lodówki.

Biszkopt z tych proporcji wyrasta wysoki na 7cm. Biszkopt możemy upiec 1-2 dni przed złożeniem tortu.

Delikatnie, ostrym nożem, oddzielamy biszkopt od rantu. Zeskrobujemy wierzchnią skórkę i biszkopt kroimy na 5 części. Kolejność blatów przy składaniu tortu powinna być taka sama jak przy pieczeniu biszkoptu tzn. spód biszkoptu powinien być spodem tortu, a wierzch biszkoptu – wierzchem tortu.

PONCZ: Składniki ponczu wymieszać ze sobą. Każdy z blatów będziemy nasączać taką samą ilością ponczu.

ŻELKA TRUSKAWKOWA: Żelatynę umieszczamy w szklance. Zalewamy ją letnią wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po około 10-15 minutach  żelatyna powinna napęcznieć. Wówczas umieszczamy ją na 5 sekund w mikrofali, wyjmujemy i mieszamy. Znowu wkładamy ją na 5 sekund do mikrofali, wyjmujemy i mieszamy. Robimy tak kilka razy – do momentu rozpuszczenia się żelatyny.

Truskawki oraz sok z cytryny umieszczamy w rondelku. Następnie wstawiamy je na mały ogień i zagotowujemy. Wówczas wyłączamy gaz i truskawki miksujemy blenderem an gładko. Otrzymany truskawkowy mus (około 100ml) mieszamy z żelatyną. Odstawiamy go do wystudzenia, a na tort wykładamy, gdy zacznie tężeć.

PRAŻYNKA TRUSKAWKOWA: Orzeszki ziemne drobno siekamy. Następnie mieszamy je z prażynką i liofilizowanymi malinami. Czekoladę rozpuszczamy razem z olejem w mikrofali lub kąpieli wodnej. Następnie łączymy ją z suchymi składnikami i mieszamy do połączenia. Z powstałej masy na papierze do pieczenia formujemy okrąg o średnicy 13cm. Staramy się nie ugniatać za mocno masy. Okrąg musi mieć średnicę mniejszą niż blat biszkoptu. Tak przygotowaną prażynkę chowamy do lodówki na kilka godzin. Taką prażynkę należy przygotować dzień wcześniej przez złożeniem tortu.

KREM ŚMIETANKOWY: Do miski wkładamy śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijamy je razem do powstania gęstego kremu śmietankowego.

Przygotowanie kremu śmietankowego

Przygotowanie kremu śmietankowego

KREM TRUSKAWKOWY: Truskawki wraz z cukrem umieszczamy w garnuszku. Większe owoce przepoławiamy na pół. Podgrzewamy je na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia cukru. Truskawki zagotowujemy i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie i soku z cytryny. Masę ponownie zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Otrzymamy frużelinę truskawkową, którą studzimy i chłodzimy.

Pokrojone truskawki

Pokrojone truskawki

Żelatynę umieszczamy w szklance. Zalewamy ją letnią wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po około 10-15 minutach  żelatyna powinna napęcznieć. Wówczas umieszczamy ją na 5 sekund w mikrofali, wyjmujemy i mieszamy. Znowu wkładamy ją na 5 sekund do mikrofali, wyjmujemy i mieszamy. Robimy tak kilka razy – do momentu rozpuszczenia się żelatyny.

Schłodzony serek mascarpone miksujemy chwilkę mikserem. Dodajemy frużelinę truskawkową i miksujemy do połączenia. Fajnie jak w kremie pozostaną cząstki owoców. Nie musimy miksować długo, a tylko do połączenia. Do żelatyny dodajemy łyżkę kremu i mieszamy do połączenia. Tak zaprawioną żelatynę wlewamy do kremu i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia. Krem truskawkowy wykładamy na tort, gdy zacznie tężeć.

TYNK: Do miski wkładamy miękkie masło. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (10 minut). Dodajemy mleko skondensowane w trzech turach i miksujemy jeszcze przez 5 minut. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty miksera na najniższe, aby odpowietrzyć krem. krem zabarwiamy w trzech odcieniach szarości.

ZŁOŻENIE TORTU: Na paterze lub grubym podkładzie pod ciasto umieszczamy pierwszy blat biszkoptu. Zakładamy rant. Biszkopt nasączamy równomiernie 1/5 ponczu. Następnie wykładamy ¼ kremu śmietankowego.Na kremie układamy chrupiącą warstwę truskawkową. Dodajemy ¼ kremu śmietankowego i wyrównujemy.

Układamy kolejny blat biszkoptu i nasączamy go ponczem. Kolejno wykładamy połowę tężejącego kremu truskawkowego i od razu układamy następny (trzeci) blat biszkoptu (aby tort się nie rozpadał po pokrojeniu to konieczne jest wyłożenie teraz górnego blatu biszkoptu na krem truskawkowy).

Układamy kolejny blat i nasączamy ponczem. Na biszkopt wykładamy pozostały krem śmietankowy, z którego robimy tamę zabezpieczającą. Do środka wlewamy tężejącą żelkę truskawkową. Na kremie układamy kolejny blat biszkoptu i nasączamy go ponczem. Wykładamy resztę kremu truskawkowego i na wierzchu układamy istatni biszkopt. Biszkopt nasączamy pozostałym ponczem.

Całe ciasto odkładamy na noc do lodówki. Rant owijamy folią spożywczą.

Następnego dnia delikatnie, ostrym nożem, oddzielamy gotowy tort od rantu. Najpierw tynkujemy nasz tort. Cały tort pokrywamy na początek cienką warstwą kremu. Dzięki temu biszkopt nie będzie nam się „szarpał”. Tort wstawiamy do lodówki na 30 minut, aby warstwa kremu się schłodziła. Następnie tort wyjmujemy i tynkujemy kremem. Krem nakładamy „ciapkami” w trzech odcieniach szarości. Dzięki temu uzyskamy surowy wygląd imitujący beton. Tort po otynkowaniu ponownie chłodzimy przez 30 minut. Odrobinę kremu zostawiamy na wierzch tortu. Będzie imitował zaprawę.

Tort dla budowlańca (śmietankowo-truskawkowy)

Tort dla budowlańca (śmietankowo-truskawkowy)

DEKORACJA: Śrubki i cyfry 3, 5 przygotowujemy wcześniej z masy cukrowej przy pomocy specjalnej formy silikonowej. Kielnię lepimy z masy cukrowej, Gdy wyschnie to spryskujemy ją sprayem srebrnym do żywności. Pozostawiamy do wyschnięcia. Cegiełki robimy tuż przed wyłożeniem na tort. Rozwałkowujemy masę cukrową i przykładamy specjalną formę/matę strukturalną imitującą cegły. Wycinamy interesujący nasz kształt i od razu przyklejamy je na tort. Za pomocą stempelków z literami odbijamy w masie cukrowej imię TRISTAN. Gdy cegły są przyklejone do tortu to srebrną farbką malujemy fugi imitując zaprawę.

Na górze tortu umieszczamy niedbale krem i układamy kielnię. Wykładamy śrubki, nakrętki, klucze oraz cyfry. Wierzch kremu posypujemy pokruszonym oreo.

Tort dla budowlańca (śmietankowo-truskawkowy)

Tort dla budowlańca (śmietankowo-truskawkowy)

Tort przechowujemy w lodówce.

Tort wyjmujemy 30-60 minut przed podaniem, aby się ocieplił. Tort kroimy ostrożnie nożem zamoczonym w gorącej wodzie (z uwagi na chrupiącą warstwę na dole tortu).

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Tort podawałam w niedzielę. Biszkopt upiekłam w czwartek. W piątek pokroiłam go na 5 części i przełożyłam kremami. W sobotę otynkowałam i ozdobiłam.

2) Tort jest wysoki dlatego składamy go w rancie. Niestety tortownica będzie za niska.

3) Tort o średnicy fi 14cm = 10 porcji.

4) PRZYKŁADOWY ROZKŁAD PRACY NAD TORTEM:

  • CZWARTEK: pieczemy biszkopt, przygotowujemy chrupiącą warstwę, przygotowujemy bazę pod krem truskawkowy, przygotowujemy ozdoby z masy cukrowej.
  • PIĄTEK: złożenie tortu,
  • SOBOTA: Tynkowanie i dekoracja tortu.
Tort dla budowlańca

Tort dla budowlańca

Tort śmietankowo-truskawkowy

Tort śmietankowo-truskawkowy





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź