Kopczyki kreta

Witam gorąco w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dziś na pyszne babeczki inspirowane produktem Dr Oetkera. Ponieważ staram się nie używać produktów z torebki, a bardzo spodobały mi się takie babeczki to postanowiłam przygotować je sama 😉 To naprawdę nie jest trudne, ale dość pracochłonne. Najwięcej czasu zabiera wydłubanie środków, a później oprószenie kopczyków okruszkami ciasta, ponieważ trzeba ciasto lekko dociskać, żeby się trzymało kremu. Troszkę pracy jest, ale efekt jest naprawdę tego wart. Babeczki świetnie wyglądają i super smakują, gorąco polecam 🙂

Zobaczcie również jak przygotować "większa wersję" czyli po prostu Kopiec Kreta 🙂

 

Skłądniki:

  • CIASTO:
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • 2 jajka
  • KREM:
  • 500 g śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 8 łyżeczek cukru pudru,
  • 2 banany,
  • sok z cytryny

 

Przygotowanie:

 

Do jednej miski wkładamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i kakao. W drugiej misce łączymy rozkłócone jajko, mleko i maślankę. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy tylko do zawilgotnienia składników. Masę przekładamy do formy na muffinki (około 14-15 babeczek) i pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Formę na muffinki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, aby ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia. Po upieczeniu muffinki studzimy. Z wystudzonych muffinek za pomocą łyżeczki z ostrym brzegiem usuwamy środek, zostawiając brzegi nienaruszone. Pozostałe ciasto kruszymy na drobno,

Banana kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i nakładamy do babeczek do 1/2 wysokości.

Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody, studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier puder.

Zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy żelatynę, mieszamy chwilkę aż do połączenia składników. Masę śmietanową przekładamy do babeczek formując mały kopczyk. Babeczki posypujemy pozostałym ciastem ze środka. Należy okruszki ciasta lekko docisnąć, żeby dokładnie trzymało się kremu.

Babeczki przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego 😉





2 komentarzy

  1. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Aneta z bloga I love bake
    Pani Aneta pisze: “Ciasto na babeczki jest wilgotne i bardzo pulchne, natomiast środek na bazie kremówki nie jest przesłodzony i doskonale pasuje do bananów.”

    kkreta

  2. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Ilona M. z bloga Uwielbiam gotować.
    Pani Ilona pisze: “Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że na ich degustację nie trzeba długo czekać :)”

    kopieckreta

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij