Muffinki z jagodami i krówkami

Pojawiły się już jagody więc u mnie znów zagościły w deserze. Tym razem w "Weekendowej Cukierence" częstuję ekspresowymi babeczkami z jagodami i krówkami, czy może być coś pyszniejszego? 🙂 Przekonajcie się sami 🙂 Takie babeczki są bardzo szybkie do przygotowania. Można je zabrać na piknik. Ucieszą szczególnie najmłodszych, polecam 🙂

Składniki (12 sztuk):

  • 1 szklanka jagód,
  • 8 krówek,
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru (130g),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 100g masła,
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Jagody płuczemy i osączamy na sitku. Krówki kroimy na mniejsze kawałki. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy obie mąki, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, oba cukry i mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je, a następnie dodajemy masło i maślankę, dokładnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy chwilkę, aż do zawilgotnienia składników, mają pozostać grudki. Następnie dodajemy jagody i krówki i mieszamy. Ciasto przekładamy do 12 papilotek. Masę nakładamy do pełna foremek. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut tzn. do momentu aż babeczki się zarumienią. Życzę smacznego 😉




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź