Babeczki z jagodami i krówkami

Pojawiły się już jagody więc u mnie znów zagościły w deserze. Tym razem w "Weekendowej Cukierence" częstuję ekspresowymi babeczkami z jagodami i krówkami, czy może być coś pyszniejszego? 🙂 Przekonajcie się sami 🙂 Takie babeczki są bardzo szybkie do przygotowania. Można je zabrać na piknik. Ucieszą szczególnie najmłodszych, polecam 🙂

Składniki:

 

  • jagody 1 szklanka,
  • 8 krówek,
  • mąka 2 niepełne szklanki,
  • cukier 2/3 szklanki,
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki,
  • cukier waniliowy 3 łyżeczki,
  • soda 1/2 łyżeczki,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • szczypta soli,
  • maślanka 1 szklanka,
  • masło 100g,
  • 1 jajko

 

 

Przygotowanie:

Jagody płuczemy i osączamy na sitku. Krówki kroimy na mniejsze kawałki. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy obie mąki, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, oba cukry i mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je, a następnie dodajemy masło i maślankę, dokładnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy chwilkę, aż do zawilgotnienia składników, mają pozostać grudki. Następnie dodajemy jagody i krówki i mieszamy. Ciasto przekładamy do 12 papilotek. Masę nakładamy do pełna foremek. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut tzn. do momentu aż babeczki się zarumienią. Życzę smacznego 😉

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij