Muffinki z jabłkami i budyniem

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Zapraszam dzisiaj na szybką słodycz czyli muffinki. Muffinki są bardzo lubiane w Polsce, a zwłaszcza przez dzieci. Ich przygotowanie jest tak proste, że poradzą sobie z nimi nawet najmłodsi. Wystarczy osobno zmieszać suche składniki, osobno wymieszać mokre i połączyć je ze sobą. Muffinki z jabłkiem i budyniem są przepyszne. Jabłko i budyń świetnie do siebie pasują. Zaryzykuję stwierdzeniem, że to najlepsze muffinki na blogu 🙂 Możemy zapakować je dzieciom na drugie śniadanie.

Często zadawane pytania

Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?

Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W typowej formie na muffiny powinno wyjść dokładnie 12 babeczek. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść 14 lub 16 sztuk. Nakładaj ciasta do 3/4 wysokości papilotki. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.

Muffinki z jabłkami i budyniem

Muffinki z jabłkami i budyniem

SKŁADNIKI (12-14 sztuk):

  • SUCHE:
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • ½ szklanki cukru,
  • MOKRE:
  • 1 jajko,
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • BUDYŃ:
  • 1 szklanka mleka,
  • Pół opakowania budyniu (20g),
  • 1 łyżka cukru,
  • JABŁKA:
  • 2 jabłka,
  • ½ łyżeczki cynamonu,

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy je z cynamonem i odstawiamy.

Szklanka o pojemności 250ml. Do rondelka wlewamy ¾ szklanki mleka. Dodajemy cukier i całość zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń i wlewamy na gotujące się mleko. Budyń gotujemy 1-2 minuty często mieszając. Po ugotowaniu budyń studzimy.




W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki. W drugiej misce roztrzepujemy jajko. Dodajemy mleko i olej. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta. Następnie wykładamy porcję budyniu i porcję jabłek. Na koniec wykładamy po 1 łyżce ciasta.

Muffinki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół.

Życzę smacznego 🙂

Muffinki z jabłkami i budyniem

Muffinki z jabłkami i budyniem





14 komentarzy

  1. Muffinki są przepyszne! Przepis dosc prosty i szybki! Na pewno bede tu czesciej zagladac!:-))

    IMG_20171104_192210_895

    • cukiereczek

      Mikuaszka bardzo się cieszę, że muffinki Ci smakowały 😀 Zapraszam częściej!

  2. Ala

    Polecam! 🙂 Zrobiłam je wczoraj z moimi chłopcami i są naprawdę smaczne 🙂

    • cukiereczek

      Ala bardzo mi miło 😀

  3. Ile muffinek wychodzi z tej porcji?

    • cukiereczek

      12-14 muffinek

  4. Wyszły rewelacyjne, polecam!

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Zrobiłam je wczoraj i są pyszne 🙂 Mąż, początkowo nieprzekonany do takiego nadzienia, pochłaniał je jeszcze zanim zdążyły choć trochę przestygnąć. Muffinki są mało słodkie – słodyczy nadaje im nadzienie, więc dla mnie idealne – nie przepadam za zbyt słodkimi wypiekami. Następnym razem, żeby podkręcić smak, dodam do ciasta aromatu waniliowego zamiast cukru 😉

    • cukiereczek

      Cyanna doskonale rozumiem Twojego męża. Sama zjadłam ze 2 od razu po upieczeniu, ciepłe, bo nie mogłam się powstrzymać 😉 Ciesze się, że smakowały.

  6. Najlepsze babeczki jakie jadłam ?

    • cukiereczek

      Agusia bardzo mi miło ?

  7. Ola

    Bardzo polecam ten przepis! ??

    • cukiereczek

      Dziękuję ? Muffinki wyglądają pysznie.

Zostaw odpowiedź