Mini babeczki confetti (z kolorową posypką)

Jeśli przygotowujesz swojemu dziecku imprezę urodzinową to na pewno spodoba Ci się ten przepis. Mini babeczki ozdobione kremem i posypane kolorową posypką to jedne z tych słodkości, które kradną serca małych i dużych. Przygotowałam je z okazji czwartych urodzin mojego synka Jasia. Zabrał je do przedszkola i babeczki cieszyły się powodzeniem wśród dzieci i opiekunów.

Babeczki są szybkie i proste w przygotowaniu. Aby przygotować babeczki w wersji mini potrzebna jest specjalna forma do mini muffinek. Ale jeśli jej nie posiadacie to z tego przepisu upieczecie dokładnie 12 dużych babeczek w zwykłej formie muffinkowej.

Mini babeczki confetti (z kolorową posypką)

Mini babeczki confetti (z kolorową posypką)

Ten przepis na ciasto jest jednym z moich ulubionych. Czasem daje do środka owoce, czasem czekoladę, a dziś - kolorową posypkę. Babeczki są puszyste, miękkie i przechowywane w szczelnym pojemniku dość długo zachowują świeżość.

Do babeczek proponuje przygotowanie kremu maślanego z mlekiem skondensowanym. To jeden z najsmaczniejszych kremów maślanych. Jest aksamitny i delikatny w smaku, idealnie słodki i tylko z dwóch składników. Już Wam pisze czemu polecam ten krem.

Po pierwsze krem maślany świetnie zachowuje się w temperaturze pokojowej. Nie płynie, nie rozpuszcza się, zachowuje kształt. Ma to znaczenie szczególnie w upalne dni. Babeczki postawione na stole zachowają swój wygląd przez kilka godzin.

Po drugie - krem maślany nie rozpuszcza posypki cukrowej. Posypka idealnie zachowa swój kształt, nie rozpuści się, a krem od niej nie zabarwi się.

TUTAJ znajdziesz przepis na babeczki z bitą śmietaną i owocami.

Jeśli macie ochotę to możecie na babeczki wyłożyć krem śmietankowy, który powstaje z ubicia śmietany kremówki i mascarpone, ale wtedy babeczki posypujemy kolorową posypką tuż przez podaniem. Ten krem zacznie nam rozpuszczać posypkę i całość po kilku godzinach zacznie wyglądać mniej apetycznie, a krem śmietankowy w ciepłe dni może też "popłynąć".

Mini babeczki confetti (z kolorową posypką)

Mini babeczki confetti (z kolorową posypką)

Więcej przepisów na mini słodkości

Mini babeczki confetti (z kolorową posypką)

Mini babeczki confetti (z kolorową posypką)

Takie babeczki są idealne na imprezy urodzinowe dla najmłodszych. Miękkie i puszyste babeczki wypełnione kolorową posypką, aksamitny krem i kolorowa dekoracja - dzieci będą zachwycone.

Mini babeczki confetti

Składniki (24-26 sztuki):

  • MINI BABECZKI:
  • 175g masła,
  • 125g cukru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 3 jajka r.L,
  • 175g mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
  • 35g posypki cukrowej confetti,
  • KREM:
  • 300g masła,
  • 180g mleka skondensowanego słodzonego,
  • DODATKOWO:
  • posypka cukrowa confetti do dekoracji

Przygotowanie:

MINI BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej, tzn. masło i jajka wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły.

Formę na mini muffinki wykładamy mini papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.

* Posiadam formę na mini muffinki firmy Wilton z 24 gniazdami.

Przygotowanie ciasta na babeczki

Przygotowanie ciasta na babeczki

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Kilka razy zbieramy masło ze ścianek miski szpatułką. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. W tym momencie masa może się zważyć, ale nie należy się tym przejmować. Po dodaniu suchych składników wszystko wróci do normy. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia.

Przygotowanie babeczek z kolorową posypką

Przygotowanie babeczek z kolorową posypką

Ciasto rozkładamy pomiędzy mini papilotki do 2/3 wysokości. Mini babeczki pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.

* Do każdej papilotki nałożyłam po 23-25g ciasta i uzyskałam w ten sposób 26 mini babeczek.

Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki. Babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego tylką gwiazdką Wilton 1M. Następnie wierzch posypujemy dodatkową posypką confetti.

* Posypkę confetti zamówiłam na Allegro.

KREM: Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej tzn. mleko skondensowane i masło wyjmujemy z lodówki min. 2h wcześniej i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły.

* Używam mleka skondensowanego słodzonego z Gostynia.

Przygotowanie kremu maślanego z mlekiem skondensowanym

Przygotowanie kremu maślanego z mlekiem skondensowanym

Do miski wkładamy miękkie masło. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (10 minut). Kilka razy zbieramy masło ze ścianek miski szpatułką. Dodajemy mleko skondensowane w trzech turach i miksujemy jeszcze przez 5 minut. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty miksera na najniższe, aby odpowietrzyć krem. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy go na wierzch babeczek. Do kremu można dodać odrobinę barwnika, aby go dowolnie zabarwić.

Mini babeczki confetti (z kolorową posypką)

Mini babeczki confetti (z kolorową posypką)

Jeśli przygotujesz mini babeczki confetti to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





4 komentarzy

  1. Pyszne 🙂

    • cukiereczek

      Cudowne <3

      • Czy mozna dodać krem i na noc schować takie babeczki do lodówki, żeby krem się trzymał? Potrzebuje te babeczki na jutro rano i mam już upieczone i zastanawiam się, czy mogę udekorować dziś, czy jutro rano?

        • cukiereczek

          No pewnie, że można 😃 Bez problemu.

Zostaw odpowiedź